Kirsten ontwierp een eigen poppetje dat in eenvoudige situatietekeningen helder maakt hoe het werkt in het brein en leven van iemand met autisme en ADHD. Als ervaringsdeskundige werkzaam in de zorg gebruikte ze het tekenen altijd al om dingen duidelijk te maken aan haar cliënten. Nu zijn de tekeningen gebundeld in het boekje Neuroatypisch, een praktische handleiding.

De Wervershoofse Kirsten werkt sinds vijf jaar als verpleegkundige bij hospice Dignitas. Voordien werkte ze 25 jaar met mensen met een verstandelijke beperking, in de jeugdzorg en in de psychiatrie. Ze heeft het tekenen altijd gebruikt om dingen duidelijk te maken aan haar cliënten. 

Meer begrip 

Kirsten heeft zelf ADHD. Over dergelijke labels bestaan nogal wat misverstanden. “Logisch als je er zelf niet mee te maken hebt”, vertelt Kirsten. “Mensen herkennen het niet, maar voelen vaak wel dat er ‘iets’ is dat anders is. En dat voelt de ander dan ook weer. Als mensen een beter beeld hebben van autisme en ADHD kan dat meer begrip en een betere communicatie opleveren.”

Eigen poppetje

Samen met haar broer Hjalmar sprak Kirsten vaak als ervaringsdeskundige op informatieavonden. Ook daar maakte ze gebruik van tekeningen om situaties te verduidelijken. “Vanuit deze avonden vroegen deelnemers mij of ze de tekeningen mochten gebruiken bij het begeleiden van hun eigen cliënten. Super natuurlijk, maar ik vond dat mijn verzameling nog niet volledig was. Ik volgde een training Zakelijk Tekenen bij Linda van Oostrum en daar ontstond ‘mijn poppetje’. Daarna had ik snel de smaak te pakken.”

Van berg tot boek

Met een enorme berg papier, stiften en een typemachine heeft ze alle krabbels en tekeningen opnieuw gemaakt tot een stapel van 130 tekeningen. Ook de situaties en teksten bedacht ze zelf. Het leek nog in niets op een boek, maar had meteen de potentie om meer te worden. Een handleiding voor begeleiders en ouders, maar ook voor mensen die meer inzicht willen hebben in autisme en ADHD. Via een kennis kreeg Kirsten contact met een uitgever die met haar mee wilde kijken hoe ze er een werkbaar document van kon maken. Deze belde een aantal weken later dat ze het graag wilde uitgeven.

Simpele tekeningen

Het boekje is een feit. Een boekje met tekeningen over het leven met autisme en ADHD. Simpele tekeningen die de lezer uitnodigen om erover te praten. Over praktische dingen die lastig kunnen zijn, over ingewikkelde woorden en wat die dan betekenen, met een knipoog naar de diagnoses.

Nieuwsgierig? Het boekje heet Neuroatypisch en is online te bestellen. Je bent van harte welkom op de boekpresentatie op 2 mei om 19:30 in Het Café van Wervershoof. Koffie/thee staan klaar.

Vorig artikelSeniorennieuws
Volgend artikelHerensociëteit de Roos met de dames