Jan was als een tweede vader voor me. In een tijd dat het niet zo goed met me ging. De laatste jaren middelbare school en wat jaren daarna. Op het werk en in het weekend met vrienden ging het wel. Thuis was het ook niet verkeerd, maar als ik terug kijk was ik volgens mij liever weg. Een beetje op de vlucht misschien. Kan zijn dat het bij me hoort, onderweg zijn. Ik zing er over in het nummer ‘Onderweg Naar Huis’.

Op het werk met Jan had ik het erg naar mijn zin. Dat was een mooie tijd. En ik was er veel. Heel veel. Op een dag in de ochtend voor ik naar school ging, ging ik eerst te werk. Op school kwam ik daarom weer eens te laat. Dacht tijdens de les, dit is het ook niet. Toen meneer Kuin even weg was, heb ik mijn tas ingepakt en ben weer op de fiets gestapt terug naar het werk. In een week dat het erg druk was heeft Jan ook een keer gebeld namens vader Keeman. “Johan komt vandaag niet naar school, hij is ziek”. Hij vond het zelf ook niet helemaal kunnen volgens mij, maar we hebben er wel erg om gelachen. Prachtige tijd. Na het eindexamen hoorde ik dat meneer Kuin had gezegd: “Die Keeman, je ziet hem nooit, maar wel het hoogste cijfer voor Natuurkunde”.

Sinds ik in Wervershoof woon, zie ik Jan weer vaker. Hij was de eerste, keurig om half negen, op mijn kermisborrel vorig jaar. Betekent veel voor me. Begin maart, een van de laatste avonden dat het kon, zagen we elkaar in Hèt Café. Prachtige avond met Bad To The Bone, de nodige biertjes en mooie gesprekken. We hadden het ook over die tijd. De tijd waarin mensen om je heen, familie, vrienden dan een beetje langs de zijlijn staan. Ze hebben zich wel zorgen gemaakt. Ik denk dat ze er weinig aan konden doen. Je moet het zelf doen. Met een beetje hulp weliswaar. Jan had zijn gitaren en versterker op het werk staan. In de pauze even gas geven. Dat heeft het vuur wel aangewakkerd. Die Rock ‘n Roll. Ik schrijf dit nu in mijn studio, met achter me de Marshall die ik van hem kocht.

Jan, de dag dat ik dit schrijf is een bijzondere voor jullie, van harte gefeliciteerd! Fijne verjaardag ook vriend en we drinken er binnenkort een borrel op!