Jan Aker, Arie Ligthart en dhr. en mevr. Mosman foto: Gerard Bot

“Doe mij maar zes gulden sinaasappels”, zegt een klant tegen Jan Aker. Waar hoor je dat nog? Bij Jan Aker en zijn aanhangwagen vol met groenten en fruit, maar op 20 december 2018 voor het laatst. Jan stopt ermee en daarmee verdwijnt een vertrouwd beeld uit ons dorp, na bijna vijftig jaar.

Als jochie gaat hij al langs de deuren. “Met een tas vol spullen uit de winkel van mijn vader (Jaap Aker) ging ik rond Sinterklaas al heel jong op pad om te verkopen. Na het overlijden van Paus Johannes Paulus XXIII ging ik met bidprentjes langs de deuren, tot in Zwaagdijk. In die tijd verkocht ik ook kerkboeken en rozenkransen voor mijn opa, die in deze handel zat. Het zat dus al jong in mijn bloed. Ik ging op jonge leeftijd met mijn vader mee om winkelboekjes op te halen, later ventte ik samen met hem groenten. Toen ik mijn rijbewijs haalde kocht ik een Volkswagen en een aanhangwagen en begon ik zelf groenten te venten. Tot de dag van vandaag dus.”

Het beeld van de groenteman met zijn groentekar haalde televisie en landelijke dagbladen. Het is dan ook een mooi beeld. Jan met zijn klanten, behalve groenten verkopend ook even in gesprek om de laatste nieuwtjes door te nemen. Het verbindt de mensen, die gezamenlijk bij de kar staan.

Het bereiken van de AOW en het feit, dat de auto niet meer door de APK komt, heeft Jan doen besluiten om te stoppen. “Ik vind het bijzonder jammer en zal het missen. Het is het mooiste beroep dat er is. Je bent altijd buiten, al is het net als vandaag ook wel eens minder weer. Ik heb jaren geleden zelfs nog met sneeuwkettingen door de wijk gereden. Ik krijg de laatste tijd heel veel dank van de klanten en neem met weemoed afscheid. Het praatje zal ik ook missen.”

Helemaal stil zitten is er niet bij. Na een korte winterstop wil hij groenten op bestelling bezorgen. Deze zijn digitaal te bestellen via jandegroenteman@ziggo.nl. Jan maakt dit verder zelf nog bekend.

Gevraagd naar een paar anekdotes vertelt hij: “Ik ging eens twee weken op vakantie. Een klant vond dat wel een probleem, want zij at elke dag twee bananen. De oplossing werd gevonden in een bestelling van 28 bananen. Ik stond ook eens op een bitterkoude dag in skipak te venten. Een oudere dame bood mij toentertijd elke keer een glas limonade aan, doch die dag een kom snert. Ik moest mee naar binnen. De snert smaakte heerlijk, maar ik dreef uit mijn skipak. Mensen hebben ook veel vertrouwen in je. Het kwam wel voor dat men haast had, mij de sleutels gaf, waarna ik de groenten in huis legde. De sleutel liet ik achter in de brievenbus.”
Op de foto is ‘Jan de groenteman’ voor het laatst bij zijn klanten Arie Ligthart, Wim en Angela Mosman.

Gerard Bot.