Er lijkt geen einde te komen aan de successen voor Irene. Nadat ze zich afgelopen maandag geplaatst had voor de Olympische Spelen op de 3000m, kwam er woensdag een niet verwachte domper op de 1500m, waarin zij zich niet plaatste door op 0,2 seconden te stranden op de vijfde plaats. Echter, donderdag was het op de 5000m weer zoals ‘t het hele seizoen al gaat.

Onverslaanbaar en plaatsing voor de Spelen als beloning. Het is niet bekend of Irene met oudjaar ‘s nachts om twaalf uur vuurwerk heeft afgestoken, maar als klap op de vuurpijl van het nieuwe jaar reed zij de sterren van de hemel tijdens het NK marathon in Alkmaar door op fantastische wijze de winst naar zich toe te trekken.

1500 meter.
In de strijd om plaatsing voor de 1500m had Irene een goede loting. Tegen Ireen Wüst moest het mogelijk zijn een ticket te behalen voor de Spelen. Het is slechts drie en een halve ronde knallen, wat gigantisch veel energie en kracht kost. Irene gaf Wüst heel goed partij, maar kwam zelfs met een snelle laatste ronde van 30.58 toch nog 0,3 seconden tekort om haar te verslaan. Uiteindelijk kwam Irene 0,2 seconden te kort om zich te plaatsen en werd ze jammer genoeg vijfde op deze afstand.

5000 meter.
In de laatste rit op deze afstand was de tegenstander Joy Beune. In de eerste drie kilometer ging het gelijk op, maar hierna was Irene niet meer bij te houden en vergrootte ze de voorsprong per ronde.

Waar Irene rondjes van 32 bleef schaatsen, moest Beune passen met ronden van 33 en 34 seconden. De laatste ronde werd zelfs afgelegd in 31,9 seconden en zo plaatste Irene zich met een tijd die vijf seconden sneller was dan de nummer twee Sanne in ‘t Hof dus ook op deze afstand voor de Olympische Spelen.

Hiermee komt Irene dus uit op vier afstanden waarin zij kan strijden voor Olympische roem. Naast de 3000m en de 5000m rijdt zij na (de al verwachte) aanwijzing door de selectiecommissie van de KNSB ook de mass start en de ploegenachtervolging.

NK Marathon: voor zesde keer kampioen.
Als afsluiting van een geweldige week werd als vanouds op Nieuwjaarsdag het NK marathon verreden. De plaats waar dit gebeurde was Alkmaar, dat net als verleden jaar was aangewezen om het kampioenschap te organiseren. Waar het toen niet doorging vanwege de coronapandemie, kon de wedstrijd nu wel doorgang vinden. Een veld van 81 dames streed in een wedstrijd van 100 ronden om het kampioenschap. Irene reed met drie ploeggenoten een zeer overtuigende race, waarin bij iedere uitlooppoging wel een van haar ploeggenoten mee zat. Ook Irene zelf reed een zeer sterke wedstrijd door steeds zo aanvallend te rijden, dat er na dertig ronden al heel veel concurrenten de strijd moesten staken door een ronde achterstand. Het beulswerk van Irene resulteerde uiteindelijk in een kopgroep van tien, bestaande uit drie koppels van twee dames uit eenzelfde ploeg en vier eenlingen. Met Irene was ook ploeggenote Maaike Verweij in de kopgroep aanwezig in de kopgroep, die het peloton op een ronde achterstand gereden had. Nadat het peloton elf ronden voor het einde had afgesprint, volgde een spannende finale met nog een paar pogingen om Irene te verschalken. Maar het koppel Maaike en Irene was hier zeer attent op en het draaide uit op een sprint van tien dames, die Irene weer heel overtuigend voor de zesde keer achter elkaar wist te winnen, een fantastische prestatie.
Zo kwam er een prachtig einde aan een zeer succesvolle week en hebben we weer genoten van de prestaties die Irene heeft neergezet.