In 1953 verhuist de familie Goossens vanuit Rotterdam, waar vader Goossens onderwijzer is, naar Andijk. Een goede kennis uit die stad, pastoor Hooijschuur, heeft al in 1948 als bouwpastoor de R.K.-parochie van Andijk gesticht. Hij vraagt Goossens om als schoolhoofd het R.K. lager onderwijs in het Westfriese dorp op te zetten. Aad, pas geslaagd als onderwijzer, verhuist mee en begint op diezelfde Pius X-school als onderwijzer. Er wordt in die tijd nog les gegeven in en achter Sarto. De klassen zijn vanaf het begin gemengd!

Op die school begint ook Riek Ootes als onderwijzeres. Zij is in de kost bij Jan Breg. Vrij snel gaat zij echter naar de lagere school in Nibbixwoud en woont zij weer thuis in Wognum. Aad en Riek hebben al verkering. Hij fietst elke week een paar keer naar Wognum om ‘zijn meisje’ te zien. In 1959 trouwen zij. Aad werkt dan al twee jaar op de lagere school in Lutjebroek, waar zij een huis in de Nico Kolenbergstraat betrekken. Hun dochter Willy wordt daar geboren.
In Wervershoof is men in 1957 met een ULO gestart. Aad, die een LO-akte Frans heeft, wordt in 1960 door directeur Dekker gevraagd om Frans te gaan geven. Omdat hij geen zin heeft om elke dag heen en weer te fietsen, verhuist het gezin naar Wervershoof. Aad had altijd gezegd dat hij een functie als leraar in de stad ambieerde. Daar heeft Riek zich op ingesteld, maar het wordt en blijft Wervershoof, waar zij een rijk sociaal leven opbouwt en parttime werkt als juf aan de Dr. Pinxterschool. Het eerste huis dat zij in ons dorp bewonen is aan de Kalverstraat. Hun zoons Cees, René en Paul zien daar het eerste levenslicht. Later verhuist de familie naar de Olympiaweg. Aad en Riek worden (overgroot)opa en (overgroot)oma van tien kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Aad behaalt begin jaren ’60 zijn LO-akte – en MO A-akte Duits en blijft zijn gehele verdere arbeidsleven verbonden aan de ULO, later de MAVO Sint Augustinus. De meeste MAVO-gangers uit ons dorp kennen hem vooral als leraar Duits. Aad is bevlogen, vriendelijk, maar wel grenzen stellend. Hij ontwikkelt zelf studiemateriaal voor zijn leerlingen. Jarenlang is hij ook decaan en begeleidt hij leerlingen op weg naar werk of opleiding. De laatste vijf jaar is hij directeur. Op zijn 57e stopt Aad met zijn werk, samen met zijn naaste collega Huub Vink. Enkele jaren later, in 1994, verdwijnt het MAVO-onderwijs uit Wervershoof.

Aad werkt veel en maakt lange dagen op school. Zo begeleidt hij leerlingen van de ULO tijdens de avondstudie, een soort huiswerkklas, en geeft hij ’s avonds Duitse les aan huisvrouwen. Hij is altijd erg actief geweest, is bestuurslid bij de gezinszorg en het maatschappelijk werk, zit in de cliëntenraad van Sorghvliet en
in de huurdersvereniging van Woningbouwvereniging Het Grootslag. Door zijn onderzoek naar de stamboom van de familie Ootes raakt hij betrokken bij de Nederlandse vereniging voor genealogie. Dit onderzoek mondt uit in het boek ‘De familie Ootes’. Tevens is hij lector in de Werenfriduskerk en zet hij een leden- en kerkhofadministratie op. Hij is secretaris bij VVW-voetbal en vindt ook nog tijd om te rijden voor tafeltje-dek-je. Het is niet zo verwonderlijk dat Aad onderscheiden is als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De laatste anderhalf jaar wonen Riek en Aad in een appartement aan de Wilskracht. Aad is op 17 oktober 2022 overleden. Zijn doorzettingsvermogen en onverzettelijkheid blijken ook tijdens zijn ziekte: “Ik wil niet te vroeg uitstappen”, zei hij. Hij heeft alles tot in de puntjes geregeld, meer dan perfect. Willy en haar broers verliezen een belangstellende, behulpzame en enorm gedreven vader, niet huishoudelijk aangelegd, geen klusser en toch wel zwaar op de hand. Herinneringen aan leuke dagjes uit en vakanties met het gezin en later ook met de kleinkinderen komen boven. Voor Johan is Aad zijn lieve, behulpzame oudste broer, belangrijk omdat hun vader jong is overleden. Later vindt hij in hem een fijne gesprekspartner.

Aad komt oorspronkelijk uit Rotterdam Hij is geboren op 8 juni 1933. Hij is het oudste kind van het gezin met drie zusters en twee broers, waarvan de jongste en oudste achttien jaar schelen. Hij maakt als kind de oorlogsjaren mee, een periode waar hij nooit over vertelt. Hun huis blijft tijdens de oorlog gevrijwaard van de bombardementen, ze wonen net buiten de zogenoemde brandgrens. Wel slaat een granaatscherf in, in de keuken. In de oorlog verblijft hij met zijn broer en zus een aantal maanden bij zijn grootouders in Bergen op Zoom.

Hij trekt vooral op met zijn broer Charles, ze halen veel kattenkwaad uit. Met voetballen sneuvelt er wel eens een ruit en achter de tram hangen is een geliefde bezigheid. Voor dat soort dingen kwam de politie toen nog bij hen thuis. Na de lagere school volgt Aad het gymnasium, waar hij de kantjes er vanaf loopt (jaren later wordt hij wel eens boos wanneer ondergetekende hetzelfde probleem heeft). Het gymnasium maakt hij dan ook niet af. Hij mag instromen in jaar twee van de Kweekschool, maar zijn vader adviseert hem het eerste jaar te doen en dan tegelijkertijd de LO-akte Frans te halen. Hij volgt zijn onderwijsopleiding bij de broeders in Oudenbosch. In 1953 slaagt hij en begint hij een mooie carrière in het onderwijs.

Voor dit artikel had Binding een interview met Willy Goossens (dochter) en Johan Gossens (broer).

Gerard Bot.

Vorig artikelLine up Dijkpop 2023
Volgend artikel‘Techniek heeft de toekomst’