Afgelopen dinsdagavond 19 maart hadden we de eer om het bedrijf Agroplant te bezoeken. We werden zeer gastvrij ontvangen in de mooie kantine met koffie en gebak. Ook mochten we weer vele leden begroeten die zeer geïnteresseerd waren in wat dit bedrijf allemaal doet.

Eerst kwam de heer Jan van der Lee, de eigenaar, aan het woord over vroeger en vooral over het ontstaan van de Medemblikker veiling. De naam MEO kwam pas 4 maanden na de oorlog, daarvoor heette het St Jozef en Ons Getrouwen. Alles ging toen per spoorwagon naar vele Europese landen.  Na deze interessante uitleg kreeg Jeroen, de zoon van ons lid Piet Kuin, het woord. Jeroen is export director van Agroplant en dit bedrijf handelt in pootaardappelen.

Vanaf dit bedrijf worden kwekers in zeer veel landen, vooral rond de Middellandse zee, Midden Oosten, Azië en Midden Amerika voorzien van het juiste pootgoed. Maar om voor ieder land het juiste pootgoed te hebben, is het bedrijf bezig met het ontwikkelen van nieuwe aardappelrassen die bestand zijn tegen ziekten, droogte en verzilting. Dit jaar zijn er 76 rassen verkocht. Dit zodat in landen met een droog klimaat met minder water toch goede opbrengsten kunnen worden gehaald.

Er wordt  geëxporteerd naar 50 landen en er wordt ongeveer 60.000 ton verkocht per jaar. In het bedrijf werken 18 mensen, maar er wordt ook gekoeld voor derden zoals Hessing, Puul, Vrolijk, Gourmet en Opperdoese ronde. Nederland is de grootste exporteur ter wereld van pootaardappelen. Na de presentatie mochten we het hele bedrijf bekijken, waar alles wordt verpakt, gekoeld exportklaar  wordt gemaakt. Tegenwoordig worden de aardappelen niet zoveel meer los op een hoop bewaard, maar meest in kuubkisten in koelcellen, wat de verwerking een stuk gemakkelijker maakt.

Na de bezichtiging werden we opnieuw verwend in de kantine met bier, fris en wijn. Namens alle leden bedankte onze vice voorzitter Klaas Meilink de heren Jan van der Lee en Jeroen Kuin voor hun goede presentatie. Top!

Voor meer info: www.hsderoos.nl