Dinsdag 5 september was de openingsavond van onze club, in het prachtig nieuw verbouwde voorcafé, maar ook het restaurant en de nieuwe hightech keuken zijn om door een ringetje te halen.

Het is echt een metamorfose, namens onze leden wensen we Frank en Karin veel succes. De koffie en koek werden ons door Frank en Karin aangeboden, hiervoor onze dank. De voorzitter Wil Sijm brengt een toast uit op het nieuwe seizoen en hij is verheugd over de goede opkomst van de leden deze avond.

Via de heer Leo Schmidt die tijdens zijn fietstocht van Rome naar Mekka in contact kwam met Melanie Arnold die in het dorpje Maaloula heeft gewoond, heeft Leo aan Melanie gevraagd of ze voor onze leden een lezing wilde houden over Maaloula.

Melanie is geboren in zuid Duitsland, haar vader was zeer geïnteresseerd in de geschiedenis en oude verhalen van de Arabische mensen. Toen ze 12 jaar was gingen ze met het gezin verhuizen naar Maaloula in Syrie, het dorp ligt 60 km. ten noorden van Damascus. Voor haar best wel moeilijk omdat ze de taal nog niet sprak, maar kinderen leren snel.

Er wordt daar door ongeveer 15.000 Christelijke mensen nog de Westaramaische taal van Jesus gesproken. Het was een mooi dorp, gebouwd tegen de rotsen met het oudste en mooiste klooster van het land. Melanie heeft er twee jaar gewoond en in 1987 gingen ze weer terug naar Duitsland. Helaas in 2013 wordt dit vriendelijke dorp overvallen door rebellen, vrienden van Melanie worden ontvoerd, gemarteld en gedood, de hele infrastructuur van het dorp is kapot.

Nu in 2017 zijn veel mensen weer teruggekeerd naar hun dorp en zijn met de wederopbouw begonnen. Het onderwijs komt weer wat op gang, maar het ontbreekt aan veel spullen, zoals medicamenten en spullen voor de agrariërs, maar ook grondstoffen voor de bouwvakkers en ruiten voor de woningen etc. Op dit moment is het er weer veilig en kan er weer gewerkt worden aan de wederopbouw, maar door gebrek aan geld gaat dit heel langzaam. Melanie wordt nog wel emotioneel als ze terugdenkt aan de vrienden die ze daar had en die ze nooit meer terug zal zien, omdat ze zijn gedood door de rebellen.

Ze wordt bedankt door de voorzitter voor haar verhaal, dat toch wel indruk heeft gemaakt op de leden. Hierna hebben we nog gezellig even nagepraat, en was er biljarten en kaarten voor de liefhebbers.

Voor meer info zie: www.hsderoos.nl