Loes Reus

Mijn naam is Loes. Ik ben geboren in Andijk in 1990 en woon in Wervershoof met mijn vriend Dennis. Ik ben re-integratiecoach en teamleider bij een re-integratiebedrijf. Momenteel ontwikkel ik mij als coach, richting lifestyle. Ik richt mij op een specifieke doelgroep; vrouwen met PCOS.

Dat is een hormonaal syndroom dat ik zelf ook heb en vaak voorkomt. Via mijn Facebook pagina ‘PCOS als persoonlijk kompas’ geef ik aandacht aan vele aspecten omtrent PCOS. Om bij te dragen aan een verbetering van de gezondheid van deze vrouwen en acceptatie van PCOS.
Ik vind het leven het leukste als ik progressie ervaar in de dingen waar ik mee bezig ben. Als dat gecombineerd wordt met sociale contacten en soms een lekker avondje uit ben ik een blij mens J

– Wat betekent Wervershoof voor jou?
Ook al ben ik een Andijker, toch is Wervershoof altijd m’n ‘hometown’ geweest. Het is het meest nabije dorpcentrum vanaf mijn ouderlijk huis, dus dat padje was als kind logisch. Als tiener ging ik meer richting Enkhuizen omdat ik daar op school zat. Ik zei wel eens tegen mijn moeder hoe jammer ik het vond dat er ‘niks’ in Wervershoof was. Mijn visie veranderde snel toen ik , meegesleept door een vriend, Die2 binnenstapte. Ik vond het fantastisch met Jaap en Conny en heb er zeven jaar gewerkt. In die tijd is Wervershoof gevoelsmatig meer mijn dorp geworden. Ik leerde toen veel mensen kennen en had hele mooie tijden in het café.

– Mooiste plekje in de omgeving?
Ik vind een plek al snel erg mooi. Vaak maken mensen of herinneringen hierin het verschil. Eén plek in Wervershoof is nu mijn ‘second home’: Crossfit 1693. Crossfit vind ik super leuk om te doen en eigenaar/trainer Tamas heeft een hele fijne en kwalitatief goede box neergezet.

– Wat zou je nooit willen missen?
Hoewel ik vroeger dacht dat ik ‘voor altijd’ zou blijven paardrijden en ook ‘voor altijd’ achter de bar zou werken, weet ik ondertussen dat dat niet realistisch is. Ik ben daarin nu een stuk minder behoudend en wil vooral mijn gezond verstand nooit missen. Zolang dat er is en ik redelijk snap wie ik zelf ben, komt de rest wel goed.

– Waar zou je beter in willen zijn?
Ik zou soms wel wat luchtiger willen zijn. Hoewel ik het heel leuk en boeiend vind om veel na te denken of een goed gesprek met iemand te voeren, kan ik soms te serieus of doelgericht zijn. De afwisseling houd ik er in door af en toe naar een feestje te gaan en lekker veel te sporten. Dat kan het hoofd weer opfrissen voor de tijd erna. Verder probeer ik niet te veel te oordelen – en dat blijft een kunst J

– Waar stoor jij je aan?
Ik stoor mij eigenlijk het meest aan het feit dat ik mij stoor 😉
Ik stoor mij eraan als iemand z’n woord niet nakomt. En dan bedoel ik eigenlijk nog het meeste tegenover zichzelf. Waarom zeg je A en doe je B? Niemand verlangt van jou dat je A zegt… Mensen willen je kunnen vertrouwen en dat lukt alleen wanneer je wat je zegt en wat je doet zo dicht mogelijk bij elkaar houdt. En nog belangrijker; je gelooft en vertrouwt jezelf ook steeds meer daardoor.

– Wat drijft jou in de keuzes die je maakt?
De keuzes die ik maak in mijn levensstijl of carrière richten zich op verantwoordelijkheid, (keuze)vrijheid en groei. Ik vind het leuk steeds met nieuwe dingen in aanraking te komen en mijzelf uit te dagen in bepaalde vaardigheden. Vrijheid in het vorm van mijn eigen agenda en veel verantwoordelijkheid/eigen regie, vind ik prettig. Als ik voel dat wat ik doe een stukje van mij is, ben ik gemotiveerd en gedisciplineerd. Als dit er niet is of ik zie het niet genoeg, ga ik ernaar op zoek.

Ik las laatst een boek waarin een advies van de filosoof Epicurus beschreven stond: richt je alleen op natuurlijke noodzakelijke verlangens en laat natuurlijke niet-noodzakelijke verlangens en niet-natuurlijke niet-noodzakelijke verlangens los. Concreet betekent dat: laat je keuzes afhangen van het bevredigen van de eerste categorie (geen honger, geen dorst, geen kou, liefde, vriendschap, vrijheid van denken, ontspanning, veiligheid en gezondheid). Dit helpt mij om goede keuzes te maken.

– Je bent kort geleden begonnen met ‘PCOS als persoonlijk kompas’. Wat houdt dat precies in?
PCOS is een hormonaal syndroom dat ik ook heb. Ik weet dit vanaf mijn 17e en stap voor stap leerde ik hier beter mee om gaan. Voeding, sport, ontspanning en mindset hebben hier veel invloed op, zoals bij vele gezondheidsproblemen. Ik help vrouwen met PCOS op hun weg naar gezondheid. Gezondheid betekent in mijn ogen de flexibiliteit om verstoringen op te vangen en de balans te herstellen – ook als symptomen niet weg gaan.
Ik ben nu vooral bezig met de opbouw. Ik krijg al veel leuke reacties en vind het erg leuk om te doen! Mijn doel is om vrouwen coaching te geven. Dat vind ik dankbaar werk; iemand anders helpen in zijn of haar groei.

– Wat is er mooi aan het ondernemerschap/de stappen richting ondernemerschap?
In mijn huidige baan vind ik al veel aspecten die lijken op ondernemerschap. Hoewel ik in loondienst ben, heeft het al wel een vrije vorm en moet ik zwart-wit gezegd in mijn regio zo van waarde zijn dat ik mezelf (en sinds een jaar ook het team) declarabel maak.
Ik merk in mijn eigen startende onderneming dat ik de vrijheid om zelf vorm aan mijn ideeën te geven erg leuk vind. Ik ervaar de mogelijkheid om mijn eigen behoeftes en ontwikkeling te kunnen afstemmen op die van mijn doelgroep.

– Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat alles al goed is. Dat alles al op z’n best is en je van hieruit kan groeien naar bepaalde doelen of vorm kan geven aan bepaalde wensen. Maar wel dat dit vanuit het startpunt gebeurt dat je rust hebt in hoe het nu is. Als ik vanuit deze gedachte leef, dat iets niet beter hoeft om mij nu goed te voelen, ervaar ik alles waar ik naartoe wil groeien of wat ik nog wil doen meer relaxt en met meer plezier.

– Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Dan heb ik de lijn doorgezet die ik nu gestart ben. Dan combineer ik mijn eigen onderneming met parttime werken bij het bedrijf waar ik nu voor werk.

– Wie uit het dorp geef jij een compliment?
Ik geef mijn vriendin Mattie een compliment. Ik ken haar nu acht jaar en ik waardeer haar heel erg. De manier waarop zij met het leven om kan gaan en haar trouw naar de mensen die ze lief heeft, vind ik echt een compliment waard.

– Aan wie geef jij de pen door?
Ik geef de pen door aan mijn vriendin Hester Grooteman. Ze woont in Onderdijk met haar man Cees en kinderen Dani en Lotte. We hebben samen een hoop avonturen beleefd en sporten heel vaak samen. Veel mensen kennen haar denk ik wel als die leuke gastvrouw bij Meijers!