De KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland telt dit jaar voor het 26ste jaar de huiszwaluw in haar werkgebied. Daar valt behalve West-Friesland ook de Zeevang onder. In 2016 telden wij 1343 nesten die bezet waren. Dat waren 116 nesten meer dan in 2015.

Na een reis uit tropisch of zuidelijk Afrika vol ontberingen, zoals zandstormen in de woestijn, regen, harde tegenwind, mensen en dieren die proberen ze te vangen, hopen deze geweldige insecteneters van ongeveer 20 gram weer bij u te kunnen broeden. U wordt daarvoor beloond! Zij eten namelijk 9.000 insecten per dag weg (natuurlijke bestrijding), als er jongen zijn zelfs nog meer.

Huizen worden gerenoveerd en aangepast, waardoor het voor de huiszwaluw moeilijker wordt om een plekje te vinden om te kunnen broeden. Stenen muren worden bekleed met kunststof en dat biedt geen houvast. Als de muren niet bekleed zijn en er een stuk kaal land is, dan kunnen ze zelf met zand en klei hun nesten samenstellen en deze onder het overstek of onder de goot aanbrengen.

Heeft u last van de uitwerpselen? Strooi daar dan wat zand, zodat u het gemakkelijk weg kan vegen. Ook kunt u een plankje 2 cm van de muur en ruim 50 cm onder het nest ophangen, zodat daar de uitwerpselen op vallen.

U kunt ook kiezen voor een kunstnest of een heuse huiszwaluwtil. Deze zijn onder meer te verkrijgen bij www.despechtnestkasten.nl te Blokker.

Help mee om te voorkomen dat deze kwetsbare, vrolijk kwetterende, vogeltjes uit het straatbeeld verdwijnen! Heet U ze ook een warm welkom op uw erf?

Voor meer informatie: Douwe Greydanus, coördinator Vogelwerkgroep KNNV, afdeling Hoorn/West-Friesland, tel. 0228-720119 of D.Greydanus@quicknet.nl of kijk op de onze website onder het kopje huiszwaluwen (http://www.knnvhoorn.org/index.php/projecten-topmenu/huiszwaluwen).