Medemblik – Zondag 9 juli is het weer Graventapijt Themadag in Kasteel Radboud. . Het Graventapijt is een uniek meerjarig project waarbij op middeleeuwse wijze een wandkleed wordt gemaakt door vrijwilligers. Daarnaast kun je ook zelf aan de slag met Lucetten, een andere vorm van middeleeuws handwerken.

Lucetten
Een lucet is een soort vorkje met twee tanden waar je draadjes omheen slaat. Je kunt Lucetten vergelijken met punniken. De stevige lucet-draadjes werden in de middeleeuwen gebruikt om jassen dicht te houden en buidels aan riemen te knopen.

Graventapijt Themadag
Tijdens de Graventapijt Themadag zijn de borduursters te vinden in de Ridderzaal, samen met een of meer van de wandtapijten. Zij vertellen meer over het project, zoals welke specifieke middeleeuwse technieken er gebruikt zijn. Ook demonstreren zij hoe ze de borduursteken zetten.

Het Graventapijt: ontwerp en achtergrond
In de middeleeuwen is het belangrijk om te laten zien bij welke familie je hoort. Daarvoor is er de successiereeks, waarbij je vanaf je vroegste voorvader laat zien van welke belangrijke mensen je afstamt. Dat gebeurt meestal via een wandtapijt. Het ontwerp voor het Graventapijt is speciaal voor Kasteel Radboud gemaakt door middeleeuws deskundige Marius Bruijn. Het wandtapijt toont de successiereeks van Graaf Floris V, bouwer van Kasteel Radboud.

Een middeleeuws ambacht bewaren voor toekomstige generaties
Textiel is kwetsbaar en er zijn dan ook maar weinig West-Europese middeleeuwse wandtapijten bewaard gebleven. De bekendste en een van de oudste is het Tapijt van Bayeux. Kasteel Radboud wil met het Graventapijt het ambacht van deze wandkleden in ere herstellen, zodat de traditie en werkwijze bewaard blijft voor toekomstige generaties.

Reserveren en prijzen
Lucetten en de Graventapijt Themadag spelen zich af in het museum en zijn inbegrepen bij het museumbezoek. Toegangsprijzen: Vanaf 13 jaar € 9,- per persoon, kinderen van 5 t/m 12 jaar € 6,- per kind, kinderen 0 t/m 4 jaar gratis. Heb je een Museumkaart of een Vriendenloterij VIP kaart? Ook dan is de toegang gratis. Kijk voor meer informatie en tickets op kasteelradboud.nl/activiteiten.

Vorig artikelZomerexpositie bonifaciuskerk
Volgend artikelKinderen van Kinderopvang Berend Botje lopen de Peuter4daagse