MEDEMBLIK/DEN OEVER – Zondagmiddag zijn de reddingboot van KNRM Den Oever en de reddingboten van KNRM Medemblik uitgevaren voor een motorschip welke water maakte op het IJsselmeer. Na het leegpompen van de boot kon de lekkage verholpen worden.

Rond drie uur op zondagmiddag maakt het Kustwacht Centrum in Den Helder alarm voor een motorschip welke water maakt op het IJsselmeer. Het schip heeft ruim een halve meter water onderin staan. Het bevindt zich dan ter hoogte van de boei Wieringervlaak (WV) 10 op het IJsselmeer tussen Den Oever en de Oude Zeug. Naast de reddingboot van KNRM Den Oever worden ook de reddingboten van KNRM Medemblik gealarmeerd. Een commerciele maritieme dienstverlener is ook onderweg.

Ter plaatse ligt het schip in de buurt van de WV 8, ongeveer 1,5 mijl uit de haven van Den Oever. Reddingboot Johanna Margaretha zet een opstapper met een bergingspomp over, terwijl reddingboot Bernardine een sleepverbinding maakt om te voorkomen dat de boot naar de ondiepte verdaagt.

Als het water weggepompt is, blijkt een lekkende koelwaterinlaat het probleem te zijn. Na het sluiten van de inlaat en het verder leegpompen van de boot kan wordt de boot naar de haven van Den Oever gesleept. In de haven neemt de Johanna Margaretha het schip langszij en meert deze af aan de meldsteiger. De gegevens worden opgenomen waarna de reddingboten weer retour naar hun reddingsstation kunnen.

Tijdstip: 15:02 uur
Wind: Zuidwest 3 Bft
Actie: 37-2018

Bron: Medemblik Actueel