Jarenlang flink je best doen om een diploma te halen. Schoolonderzoeken en een zwaar eindexamen. Op een bepaalde dag wachten en hopen dat de telefoon niet voor de middag gaat, want dat betekent slecht nieuws. Hopen dat deze daarna komt en dan al weten dat het niet meer mis kan gaan. Je bent geslaagd. Hoera. Hup, naar je klasgenoten en feest vieren. Zo gaat dat al jaren lang, maar niet in 2020 tijdens de Coronatijd.

Geen eindexamen, geen spanning, geen feest, maar gewoon via het nieuws het bericht dat jij je diploma krijgt. Nou ja, krijgt … je hebt natuurlijk wel door eigen inzet alle schoolonderzoeken goed afgerond. Je hebt dus best bewezen dat je voldoende kennis hebt en recht hebt op dat diploma. Binding vroeg een aantal regiogenoten naar hun ervaringen aan het eind van hun examenjaar. Blije jonge mensen barstensvol ambities en hartstikke blij met hun diploma.

De 16-jarige Tijn Molenaar heeft voor het Havo geen eindexamen gedaan. “Nee, vlak na het afronden van de schoolonderzoeken kreeg ik te horen, dat ik geen eindexamen hoefde te doen. Ik vond dat wel mooi, want voor zo’n examen moet je best nog veel studeren. Nu was ik daar vrij van en kon ik gaan werken. Ik heb alle schoolonderzoeken in één keer met goed resultaat afgerond. Ik heb daarmee laten zien, dat ik de kennis bezit. Dus voor mij heb ik het diploma verdiend. Ik heb het niet gevierd, het kwam er niet van. De dag, dat ik het hoorde, heb ik met een vriend van mij wat gedronken, verder niets. Ik ga nu naar de Hogeschool van Amsterdam om een studie op te pakken in civiele techniek, wegenbouw en architectuur. Ik heb daar veel zin in.”

Senna Bot (17) is op dezelfde wijze geslaagd voor haar diploma Basis Middelbaar onderwijs aan het Martinus college in Grootebroek. “Ik heb wel alle tentamens gedaan en ben overal voor geslaagd. Later deed ik nog een paar tentamens over om meer punten te krijgen. Dat ging ook prima. Ik heb geen eindexamen gedaan. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik dat wel gemakkelijk vond. Examen doen is best wel veel werk. Ik heb het resultaat met vriendinnen en familie gevierd. Verder niet. Ik ben wel naar school geweest om mijn cijferlijst te halen. Het diploma krijg ik binnenkort, gewoon op school. Mijn ouders mogen mee. Daarna gaan we met de klas uit eten. Er is dit jaar geen gala en dat vind ik wel jammer. Het diploma is voor mij, ondanks het niet doorgaan van de examens, net zo waardevol. Ik heb dat aangetoond. Ik ga nu verder met een opleiding beveiliging aan het Horizoncollege te Alkmaar. Uiteindelijk wil ik bij de politie gaan werken.”

Niet veel verder woont haar nicht Isabeau Koomen (16), die net zo blij is met haar Havodiploma. “Ja, dat ben ik zeker. In het begin vond ik het jammer, dat wij geen eindexamen mochten doen. Ik vond dat het diploma daarmee werd gedevalueerd, maar later kreeg ik steeds meer de gedachte, dat ik de schoolonderzoeken met heel goede cijfers had afgerond en toch had bewezen dat ik het diploma verdiend heb. Uiteindelijk vond ik het niet erg meer. Zo’n examen is erg afhankelijk van één dag en ook nog erg stressvol. Ik heb geen feest gevierd. Dat ging van het jaar gewoon zo. Ik ben wezen uit eten met mijn moeder. Ik kreeg een mooi horloge. Het gaf zo toch nog een aardig tintje. Ik kijk nu al uit naar mijn vervolgopleiding in Amsterdam, Hbo-verpleegkundige. De richting van de IC lijkt mij erg interessant. Het diploma krijg ik nog. In een grote zaal met maximaal 30 personen. Ik mag alleen mijn ouders meenemen. Anderen kunnen dit volgen via een livestream.”

Eenzelfde diploma krijgt Stef Meester (18). “Ik heb dit jaar alle schooltoetsen en schoolexamens met goed gevolg afgerond, de laatste in de vorm van online toetsen. Dat was best wel even wennen. Ik zat thuis achter de pc met mijn camera aan. Zo controleerde men mij tijdens de toets tegen fraude. Ik had via een microfoontje verbinding, zodat ik vragen kon stellen. Het was soms lastig om mondeling vragen te beantwoorden. Ik heb geen eindexamen gedaan. Ik vind dat wel jammer, heb niet de spanning en de sfeer van een eindexamen meegemaakt. Ik denk ook, dat ze later zullen zeggen, dat ik dit nooit heb gedaan. Maar ik vind zelf dat ik dit diploma terecht heb verdiend. Alle schoolonderzoeken gingen prima. Ik heb op school mijn cijferlijst gekregen. Wij stonden met de klas in de gymzaal op gepaste afstand van elkaar. Het diploma krijg ik thuis uitgereikt van mijn klassenmentor. Ik ga nu een Hbo-opleiding volgen in tuin- en akkerbouw. Dat is in Den Bosch, waar ik binnenkort een kamer hoop te betrekken.”

Zo kiezen deze vier allemaal voor een mooie vervolgopleiding. Voor Elke Reus (20) is dat anders. Zij is nu afgestudeerd en kan zich volledig op haar werk concentreren. “Ik heb dit jaar mijn studie meewerkend horecaondernemer afgerond. Mijn eindexamen deed ik in mei via de laptop. Dat was het laatste onderdeel, waarin ik mijn ondernemersplan aan een panel deskundigen presenteerde. De andere examens had ik vorig jaar al afgelegd. De laatste maanden voor het examen kreeg ik onderwijs via de computer. Eén examen ging niet door, omdat deze op school moest worden gedaan. Dit examen was gelukkig niet nodig voor het diploma.
Ik heb het nog helemaal niet gevierd. De uitreiking van het diploma is verplaatst naar september. Niet iedereen uit mijn klas heeft het examen al afgerond. Bovendien hoopt men in september in groter verband de diploma’s uit te kunnen reiken, waar iedereen bij elkaar is. Misschien vier ik het nog met mijn familie. Het is dit jaar gewoon niet anders. Ik heb, ondanks de Coronatijd, een vaste aanstelling gekregen bij Gewoon Lekker in Wervershoof, waar ik al 4 jaar werk en stage heb gedaan. Ik ben daar nu leidinggevende.”

door Gerard Bot