Biljartvereniging Entree heeft op 21 april 2018 een fantastisch evenement georganiseerd. Op haar uitnodiging geven de topbiljarters Frédéric Caudron (wereldkampioen driebanden) en Jean Paul de Bruijn (Europees kampioen kader en bandstoten) een demonstratie in De Schoof te Wervershoof.

Door de Ronde van Noord-Holland ben ik net te laat om de inleiding van voorzitter Rolf Botman te horen, maar van anderen hoorde ik dat deze uitstekend was. Daarna is het de beurt aan de biljartkampioenen. Om beurten geven zij uitleg over deze sport, die makkelijk oogt, maar verschrikkelijk moeilijk is. Zo’n honderd aanwezigen zijn zeer onder de indruk. Er is veel interactie met het publiek en er is gelegenheid tot vragen stellen. Dat houdt echter wel in, dat je wordt uitgenodigd om mee te spelen. Ik stelde maar geen vragen, want de laatste keer dat ik een keu in handen had is ook alweer zeker 25 jaar geleden. Voor de pauze is er nog een wedstrijdje driebanden tussen de kampioenen en twee toeschouwers, die ook een paar aardige stoten laten zien.

Na de pauze spelen Caudron en De Bruijn een partij driebanden. Ook bij hen gaat een bal wel eens net, net mis. Maar oh oh, wat zitten er hoogstandjes tussen. Na deze partij laten de twee nog een aantal probleemgevallen zien, die zelfs zij wel eens over moeten doen. De wedstrijdconcentratie ontbreekt uiteraard, men is teveel bezig met het plezieren van het publiek bezig. En dat lukt. De twee vertellen op een heerlijke mooie wijze verschillende anekdotes uit de biljartwereld. Hilarisch zijn de Chinese en de Japanse stoot. Maar zij laten vooral zien wat biljarten op hoog niveau is. Een topmiddag!

Door Gerard Bot (correspondent Binding)