Hij is nu 49 jaar werkzaam in de autobranche. Hij werkt al 43 jaar bij Gomes Mercedes-Benz, voorheen met Centraal voor de merknaam. Eerst als automonteur, later als chef werkplaats, aftersales-manager en tegenwoordig op de hectische receptie van dat bedrijf. Maar het echte werk leerde hij de zes jaar ervoor bij Klaas Bakker aan de Dorpsstraat, aan wie hij nog warme herinneringen heeft. Emiel Huisman (65, opgegroeid in de Kalverstraat) krijgt in 2003 ineens de smaak van het zingen te pakken.

Muziek is hem niet helemaal vreemd. Tijdens de lagere schooljaren krijgt hij op de oude moke van zijn vader al les van de heer Schoof. Met een aantal medeleerlingen treedt hij op in het bejaardentehuis, zoals het verzorgingstehuis St. Jozef toen werd genoemd. Maar al vroeg in zijn jeugd doet hij niets meer aan muziek, jarenlang niet. Tot in 2003 dus.

“Ik zong wel eens een liedje op een bruiloft waar ik als gast was. In 2003 zong ik een keer wat langer en dat sloeg aan. De mensen reageerden enthousiast. Mijn vrouw Carla zei dat ik zangles moest nemen. Ik moest mijn stem natuurlijk wel optimaliseren. Ik ging in de leer bij mevrouw Verkoren in Zwaag, zelf al jarenlang een onderwijzend zangeres. Volgens haar had ik wel talent, maar moest ik nog veel leren.”
Oefenen dus? “Ja, en het ging beter. Toen Carla 50 werd wilde ik een paar nummers meezingen met de band. Halverwege de avond inzingen achter de coulissen, best wel spannend. Het ging goed en de gasten vonden het mooi. Ik kreeg toen het gevoel van ‘ja, dit is het’. Dus nog meer zangles en oefenen. Tijdens de zanglessen leerde ik Divera Hansen kennen. Mevrouw Verkoren liet ons samen zingen. Ik stelde Divera voor een kerstconcert te geven, samen met Eric Lensink van MI5 studio, waar we vaak kwamen, op de vleugel. Dat was mijn eerste optreden met ander publiek dan gasten op een feestje. Een mooie ervaring dat naar meer smaakte. Daarna trad ik vaker met hen op.” Emiel zong steeds meer op bruiloften, maar ook bijvoorbeeld in de businesslounge van FC Volendam. Tot corona zong hij elke maand in restaurant Ontspannerij.

Emiel is een groot bewonderaar van Frank Sinatra. De stem van ‘The Voice’ ligt hem wel. Hij stelt een Frank Sinatra-tribute samen, gemixt met liedjes van Tom Jones en Engelbert Humperdinck. “Dat was een groot succes. Samen met mijn broers op pad. Zij regelden het decor en het verkeer. Prachtig om dat met hen te doen.”

Net als alle anderen uit de muziekwereld staan zijn optredens stil. Op dit moment van versoepelingen is Emiel druk bezig om weer te gaan entertainen. Hij treedt op met een geluidsband met easy listening muziek uit de jaren ’50 tot ’80. Hij is heel divers met muziek, van Cliff Richard tot The Beatles, maar men kan ook vragen naar Jan Smit en Frans Bauer. De tributes van Frank Sinatra krijgen een vervolg en is hij druk bezig met een kerstprogramma. Binnenkort wil hij ook een mooie website hebben. Emiel presenteert ook op bijeenkomsten.

Carla is zijn grootste fan, met een glimlach: “Ja, ik ga altijd mee. Ik zorg ervoor, dat hij altijd mooi en passend gekleed is. Emiel werkt vijf dagen in de week, soms wel zes. Dus is het mijn taak, dat hij na zijn werk goed verzorgd op pad kan. Dat is wel een aantal keren per maand. Hij doet het graag en het geeft hem na zijn werk weer nieuwe energie.”

De muziek brengt wel leuke dingen met zich mee. “Tijdens mijn Sinatra-tribute in kasteel Radboud kwam tijdens de pauze een man naar mij toe. Hij vertelde mij, dat hij de advertentie had gezien en benieuwd was naar mijn optreden. Hij bleek eind jaren tachtig bodyguard van Sinatra te zijn geweest. We hadden heel wat te bespreken. Ik heb nog steeds contact met hem. De eerste keer, dat Divera en ik optraden in De Schoof, werden ongeveer 150 mensen verwacht. Er kwamen echter 400 mensen opdagen. Dan is er opeens veel te regelen voor de medewerkers van het centrum. Voor ons was het geweldig. Ik heb nog meegedaan aan The Voice-senior. Dat was een mooie ervaring, ik kwam echter nét niet tot de tv-uitzending. Jammer was dat.”

Gerard Bot.