Dylan Meijer (14) en Lars Deen (15) zijn al vrienden vanaf groep 1. Ze delen dezelfde humor en dezelfde hobby’s. Varen, vuurwerk, pretparken én kermis. Vanwege de achtbanen en andere extreme rides, maar ook vanwege de gezelligheid die je alleen op de kermis van Wervershoof vindt.

Al wanneer de eerste wagens het dorp binnen rijden, zijn zij er bij. Want ook de opbouw van kermis tot in de kleinste details meemaken, is de moeite waard. Kan ook niet anders als je vader – Marcel Deen – met zijn zelfgebouwde miniatuurkermis door heel Nederland exposeert. Als klein jongetje keek Lars al graag mee als zijn vader weer een kermisattractie nabouwde. Met verfijnde technieken laat hij alles draaien, zwenken en de lichtjes branden en knipperen. Het gaat om de details en die kun je alleen maar goed kennen, als je de attracties ook in het echt goed kent.

Kermis Düsseldorf
Dus gaat Marcel al jaren alle kermissen af en kent hij de meeste exploitanten persoonlijk. Een groot voordeel voor zoon Lars en zijn vriend Dylan want zij mogen vaak mee. Elk jaar bezoeken ze Medemblik en Hoorn en verder van huis Uden en Tilburg. Onlangs waren ze zelfs in Düsseldorf. Deze Duitse kermis herbergt zo’n 450 attracties.
Dylan: ‘Tilburg is de grootste kermis van Nederland. Er staan ongeveer 240 attracties. Maar daar zitten best veel dubbele tussen. Dat doen ze in Duitsland niet. En zelfs als het om een zelfde soort attractie gaat zoals de Breakdance, dan heeft de één vier kruizen en de ander zes. Dat maakt het wel heel bijzonder.’

Achtbanen en grootvermaak
Lars: ‘Omdat mijn pa iedereen kent, kennen wij ze ook. Dat levert vaak vrijkaartjes op. Te gek natuurlijk. Zeker omdat we de grotere attracties het leukste vinden en dat een stukkie duurder is. Maar daar werken we ook voor hoor.’
Dylan en Lars houden van grootvermaak; de meer ingenieuze en spannende attracties. Die vind je op grote kermissen en in pretparken. Hoog, stijl, over de kop, niets is ze te gek en alles wordt uitgeprobeerd.
Dylan: ‘We zijn gek op achtbanen. De ‘Untamed’ in Walibi is de eerste houten achtbaan in Nederland die ook over de kop gaat. Die is echt geweldig.’

Xtreme rides op YouTube
Om op de hoogte te blijven van alle nieuwe rides volgen ze Ruben Koet op YouTube. Op zijn kanaal ‘Xtreme Rides’ doet hij verslag van achtbanen, maar ook van grotere kermisattracties. Want die doen vaak niet onder voor de rides in pretparken.
Lars: ‘En hij blijft eerlijk. Ook als hij het niks vindt, zegt ie dat. De extreemste ride van dit moment is de ‘Infinity’ van Hoefnagels. Die moeten we nog proberen.
De heftigste kermisattractie waar we ooit in zijn geweest is de ‘Ghostrider’, een soort Breakdance die over de kop gaat. Hij stond in Tilburg en we durfden er eerst niet in, maar het was zo gaaf.’

De gezelligste kermis
Hoe leuk ze alle pretparken en extreme kermisattracties ook vinden, kermis Wervershoof is toch wel een verhaal apart. Elke dag gaan ze samen de hort op en ze slapen ook bij elkaar. Dylan, die op de Dorpsstraat woont, moet “zes kroegen door” voor hij bij Lars is, aan de andere kant van de kermispromenade. Al die drukte op straat is een belevenis op zich.
Lars: ‘Het leukste van de kermis in Wervershoof is de gezelligheid. Je kent iedereen en maakt met iedereen een praatje. Dat heb je niet op grote kermissen. En wij maken natuurlijk ook een praatje met de kermisexploitanten. Zij maken altijd wel even tijd voor ons. ’

Lekker lang
De favoriete attracties in Wervershoof zijn de Breakdance en de Booster. Toch weer het grootvermaak. Daar zijn de jongens het meeste te vinden. En tussendoor eten de vrienden de hamburgers van Dylans moeder en patatjes bij ’t Zonnetje. En natuurlijk pakken ze ook wat kermisborrels van familie mee. Altijd goed voor wat extra kermiscenten.
De jongens slaan geen kermisdag over, maar de eerste dag is toch wel favoriet. Waarom? Dylan: ‘Omdat het dan nog lekker lang duurt.’ En zo is dat.