Donderdagavond 2 september was het dan eindelijk zover. Een bijeenkomst/informatie avond in De Dars over de mogelijkheden van de invulling van het Zeehoek-terrein, de Tegel en het vrijgekomen stuk bij TV de Kaag.

Een goed moment om alle betrokken partijen bij elkaar te brengen en een ieder zijn eigen woordje te laten doen. Aanwezig: diverse raadsleden van de Gemeente Medemblik, vertegenwoordigers van politieke partijen uit de betrokken dorpen, Woningstichting Het Grootslag, Ontwikkelcombinatie De Zeehoek met nieuwe bouwplannen, het zwembadbestuur, de Dorpsraad en veel jongeren en senioren met het hart op de tong, want de situatie is nijpend. De hele avond werd op een losse, neutrale en vriendelijke manier aan elkaar gepraat door Martin Stam van de Aspire Company.

Waar het bedoeld was als een informatieve avond, werd het er één met gepassioneerde en geëmotioneerde sprekers. Dat de nood geledigd moet worden is duidelijk.
In haar functie als wethouder kwam Andrea van Langen met de eerlijke boodschap dat de gemeente Medemblik ook in Wervershoof op weg is met nieuwbouw, maar dat het door de vele regels, de rol van de provincie en diverse bijzaken nu niet bepaald van een leien dakje gaat. Het kon nog wel eens drie tot vier jaar duren voor uiteindelijke realisatie.
Dat was tegen het zere been van een groot deel van de toehoorders. Gepassioneerd vertelt Bram Visser namens de Dorpsraad waar de crux zit. We willen starten met bouwen, liefst nog gisteren dan vandaag. Met name de jongeren willen snel vooruitgang zien, want tot je 30ste bij je ouders thuis blijven wonen is geen optie. Voor beide partijen. Ook vanuit de senioren wordt dat bevestigd.

Er wordt veelal te duur gebouwd, waardoor financieel sterke buitenpoorters meer kans maken op lokale woningen dan de minder draagkrachtige lokale jongeren. Niet alleen Tiny Houses zijn de oplossing. Er moet slimmer en goedkoper worden gebouwd. Het plan van Ontwikkelcombinatie de Zeehoek is een goed doordacht plan met een snelle en goedkope optie voor bouwen op het aangewezen Zeehoek-terrein, maar door miscommunicatie over de plannen met het zwembad ligt het nieuwe plan niet op de tafel bij de raadsvergadering.

Daar ligt nog het oude, veel duurdere plan, wat ook nog eens veel meer tijd nodig heeft. Ook Jan Mol vertelt als bestuurslid van de Zeehoek gepassioneerd zijn verhaal. Het voorgelegde plan van de Ontwikkelcombinatie is dé oplossing, zowel voor de Zeehoek als voor lokale woningzoekende jongeren en senioren. Helaas blokkeert het eerder genomen raadsbesluit het hele verhaal. Zaak dus om het juiste plan op de tafel te krijgen in de raadsvergadering. Vanuit de raad komt de optie tot een burgerinitiatief om het plan op korte termijn binnen de deuren van de raadsvergadering te krijgen. Ook vanuit de zaal wordt opgeroepen tot een initiatief. Na de bijeenkomst komen er bij de Dorpsraad veel vragen en verhalen binnen over het burgerinitiatief. Maar al te graag wil de Dorpsraad dit verhaal aanpakken. Al komende week gaan we om de tafel zitten over hoe wij dit burgerinitiatief op korte termijn binnen de raadsvergadering gaan krijgen. Op z’n minst hebben we 29 personen nodig om dit te kunnen realiseren, maar alle stemmen die we meer hebben zullen het initiatief breder dragen. Laat je dus ook nu horen. Meld je aan voor het burgerinitiatief via mailadres info@dorpsraadwervershoof.nl en samen pakken we het aan. Voor meer informatie kun je ook terecht bij de leden van de Dorpsraad. We zullen je graag even ter woord staan.

Namens de Dorpsraad Wervershoof