Gezond en verzorgd ouder zijn komt de komende jaren meer onder druk te staan door de  vergrijzing. Dorpsraadlid Ruud van Schie heeft ervaring in de ouderenzorg en ziet in dat er in de toekomst meer zorg voor elkaar nodig is. 

De Dorpsraad wil daarom dat mensen van de “baby-boom generatie” voor zowel gezelligheid als mantelzorg ook bij elkaar terecht kunnen. Daartoe nemen we het initiatief om in Wervershoof “Eerste hulp Buurtgroepen” op te richten, zogenaamde WEB-groepen.

Wat is een WEB-groep?

Een WEB-groep bestaat uit 5 tot 12  inwoners van Wervershoof, geboren na 1946, die vergelijkbare sociale interesses hebben.

Wat is het doel van een WEB-groep?

Een WEB-groep is allereerst een aantal mensen in de buurt waar je af en toe mee kan wandelen, fietsen, een spel spelen, barbecueën, uit eten of welke sociale interesse je dan ook hebt. Het is goed voor een mens om sociaal actief te blijven. Nu hebben de mensen al een netwerk, maar met meer bekenden blijft de sociale samenhang in Wervershoof sterk.

Belangrijk doel van de WEB-groep is ook dat je er een beroep op kunt doen, als er vanwege je gezondheid wat extra sociale aandacht nodig is. Stel iemand wordt geopereerd, iemand anders doet even de boodschappen, of komt langs voor een praatje, doet wat klusjes in huis. Aandacht waar de professionele zorgverleners nu al steeds minder tijd voor hebben. Kinderen wonen minder vaak in de buurt en/of hebben niet altijd zin of tijd om de nodige mantelzorg te verlenen. 

Het verlenen van de zorg is natuurlijk geheel vrijwillig, maar leden van de WEB-groep willen dit in beginsel wel doen ook in het besef dat een ander (nog) kunnen helpen veel voeldoening geeft. Of dat je zelf degene kan zijn die de hulp nodig heeft. We  zoeken vooral de mensen die nu nog gezond zijn, maar ook wel eens nadenken over hoe dat straks moet met de vergrijzing.

Hoe kom ik bij een WEB-groep?

Ben je tussen de 60 en 78. Ben je gepensioneerd of heb je wat tijd over? Zie je het nut van een sociaal netwerk voor leuke activiteiten en waar je elkaar, indien nodig, ondersteunt? Stuur dan een mail naar buurtgroep@yahoo.com. Je krijgt dan een reactie vanuit de Dorpsraad. Alle vragen die er nog zijn kunnen gesteld worden en aanmelding is geheel vrijblijvend. 

Ons ideaal is dat het overgrote deel van de ouderen straks deel uitmaken van een passende WEB-groep, zodat de uitdaging van de vergrijzing opgevangen wordt en Wervershoof zich van zijn mooiste kant laat zien.

Vorig artikelGregoriaanse Vespers in de St. Werenfriduskerk te Wervershoof 
Volgend artikelWervershoofse Vrouwen samen