Naar aanleiding van een artikel in onze dorpskrant Binding zijn wij op 4 mei 2024 in de cultuurzaal van Grand Café De Post te Midwoud om de première van de documentaire ‘Lucky Lady’ te zien. 

Op 20 januari stortte dit vliegtuig op een besneeuwd land in Midwoud neer. De B-17 bommenwerper maakte toen deel uit van het Amerikaanse Squadron 728 en kwam terug van een missie. Een bemanningslid overleefde dit, maar voor acht van hen betekende de crash de dood. 

De film vertelt het verhaal over dit ongeval, over de doden en het in veiligheid brengen van de overlevende. Veel Midwouders worden geïnterviewd en maken duidelijk wat een impact dit voor het dorp heeft betekend. Het is een boeiende documentaire, imponerend en indrukwekkend, ook voor de Amerikaanse vliegers van het huidige squadron, die in de film aan bod komen. Petje af, hoor. 

De première maakt onderdeel uit van een twee uur durend programma, dat door Peter Sasburg aan elkaar wordt gesproken. Na de inleiding is hij in gesprek met de heer K. Pool (92), die vertelt over zijn herinneringen aan de oorlog. Over de spanning,  de angst, de beperkte vrijheid, het verduisteren van de huizen en dorpelingen die niet betrouwbaar waren. 

Pieter Koning uit Spanbroek vertelt over zijn  opa Simon Koning, een verzetsman die na verraad door de Duitsers werd aangehouden en overgebracht naar Amsterdam. Van hem is nooit meer iets vernomen. Koning zelf is in Srebrenica geweest. Hij vertelt daarover, in het bijzonder over Elvis, die hij gedurende een half jaar heeft gekend. Tijdens de genocide is hij waarschijnlijk om het leven gekomen. Maar dat is niet bekend. Wat is er met hem gebeurd? Zo legt hij een link tussen hen en het thema vermissing en de verwerking daarvan.

Burgemeester Pijl sluit de middag af. Hij roemt terecht de makers en medewerkers aan de documentaire. Hij benadrukt dat wij blij moeten zijn met onze vrijheid. Vrijheid, dat gevierd mag worden. Volgend jaar is het tachtig vrijheid. De gemeente zal dan nog meer aandacht geven aan de betekenis van Bevrijdingsdag.

Gerard Bot

Vorig artikelSjoelclub de Korenaar 40 jaar
Volgend artikelSeniorennieuws