Ik hoor je gelijk al denken: ‘Ze gaat het toch niet over het mondkapje hebben hè?!’ Ja, nou zeker wel dat ik het even over het mondkapje ga hebben. Het wordt namelijk de hoogste tijd dat ik daar eens wat beter over ga nadenken. Niet over het correcte gebruik hoor, of over het wel of niet nuttig zijn. Gewoon over het mondkapje zelf. Maar eigenlijk vooral over ‘de persoon achter het mondkapje’.

Het begon allemaal vrij onschuldig. In het begin zag ik mensen in de supermarkt meestal weggooi mondkapjes dragen, maar ook wel stoffen mondkapjes. Zelf ben ik gelijk een stoffen mondkapje gaan dragen. Het mondkapje is voor mij een gebruiksobject wat ik niet leuk vind, maar wat moet en een stoffen mondkapje kun je wassen en hergebruiken. Daaropvolgend zijn mijn eerste gedachtes over ‘de persoon achter het mondkapje’ ontstaan. Mijn gewassen en uitgewrongen mondkapjes, drogen namelijk ontzettend gekreukt op. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik niet van strijken houd, met als gevolg dat ik een gekreukt mondkapje naar de winkel draag. Als ik dan een persoon zie met een keurig mondkapje, vraag ik mij af of die persoon het mondkapje niet wast of dat die persoon het mondkapje strijkt. Het maakt mij oprecht nieuwsgierig naar ‘de persoon achter het mondkapje’. Een tijdje later werd deze nieuwsgierigheid naar ‘de persoon achter het mondkapje’ opnieuw gewekt. Ik zag iemand achter de kassa met een zwart mondkapje en een kanten randje eromheen. In mijn ogen een vrij pikant mondkapje. Ik krijg er haast nog blosjes van op mijn wangen als ik bedenk dat ik soortgelijk kant draag, maar dan met andere doeleinden. Wat voor persoon durft zo een pikant mondkapje te dragen in het openbaar? Wie is ‘die persoon achter dat mondkapje’? Vandaag trof ik een persoon met een mondkapje dat voor mij de kroon spande. Een oudere dame met een mondkapje vol fonkelende diamantjes. Echt bling bling. Naast haar voel ik mij een beetje gewoontjes als ‘persoon achter mijn mondkapje’. Misschien loop ik een beetje achter en wordt het de hoogste tijd dat ik mij meer in de mondkapjes mode ga verdiepen. Mijn eigen modestijl in mijn mondkapje laat terugkomen. Gekreukt, verzorgd, pikant of fonkelend met diamantjes? Wie wil ik zijn ‘als persoon achter het mondkapje’?

Cindy Claij