Begin jaren zeventig van de vorige eeuw kent het zaalvoetballen een enorme ontwikkeling. In ons dorp wordt vanaf 1969 zaalvoetbal gespeeld bij VVW en starten (sponsoren) veel bedrijven zo’n team, met name de Horeca.

Het kan dus niet uitblijven, dat dit navolging krijgt in Wervershoof. Deze maand viert ZVV Architectenbureau Nieuweboer haar 50-jarig bestaan, al heet de vereniging in het begin anders. Binding blikt terug met voorzitter Peter Koopman (al ruim veertig jaar bestuurslid) en penningmeesteres Briggitte Poland (acht jaar bestuurslid).

Aan het eind van de voetbalcompetities van 1974 vinden de eerste gesprekken plaats tussen Loek Boon en een aantal voetballiefhebbers in de Bôône Bar. Op 20 juni 1974 is in Sarto Andijk de officiële oprichting van FC Lobo een feit. Lobo is een samenvoeging van de naam van initiator Boon, die zelf een café onder die naam begint. Er wordt één team ingeschreven, dat in de tweede klasse uitkomt. Onder de bezielende leiding van coach Loek Boon spelen Gerrit Boon, Kees de Haan, Ton Oudejans, Ko Hooiveld, Co Tesselaar, Johan Hooiveld, Joop Zwan, Jan de Vries en Ben Kuin zich in een paars tenue naar een verdienstelijke 6e plaats.

 

Tekst gaat door onder de foto’s

Team 1978
Team 1976
Het eerste damesteam 1984
Team 1985

 

 

Het jaar erop wordt er al een tweede team ingeschreven en wordt er gestart met een jeugdteam. De vereniging groeit snel. In de glorietijd rond 2010 zijn er maar liefst zestien seniorenteams, waarvan tien dames, en veel jeugd. In 2024 zijn het acht herenteams, vier damesteams en vijf jeugdteams.

Door de snelle groei van de vereniging gaat men op zoek naar een co-sponsor. Die wordt gevonden bij Siemen Boon van de Bôône Bar. De vereniging gaat verder als FC Lobo BB. Sportief gezien gaat het goed. Er volgen promoties, maar het eerste kampioenschap wordt binnengehaald door het tweede team in 1980. Veel verenigingen zijn ontevreden bij de KNVB. West-Friesland begint in 1983 een eigen bond, de ZVO. FC Lobo BB stapt over. In 1986 worden de heren Nederlands kampioen en wordt er op waardige wijze afscheid genomen van de ZVO, het wordt weer KNVB.

In 1982 wordt De Dars geopend. Men kan eindelijk thuis voetballen In dat jaar wordt het eerste Kersttoernooi gehouden en gewonnen door de thuisvereniging. Diezelfde sporthal wordt in het seizoen 1984-1985 co-sponsor en gaat de vereniging verder onder de naam FC Lobo De Dars, een jaar later ZVV De Dars. In 1984 spelen ook voor het eerst de dames mee, twee teams maar liefst. In 1988 verkeert onze sporthal in financiële nood. De club moet op zoek naar een nieuwe sponsor. “We wisten dat Bob Nieuweboer een echte voetballiefhebber was. We namen contact op en vroegen of hij de nieuwe sponsor wilde worden. Hij zei dat hij ons al veel eerder had verwacht. Er kwam een drie-jarig contract, gevolgd door een contract voor onbepaalde tijd. Het architectenbureau is nu, na 35 jaar, nog steeds sponsor, alleen met een andere eigenaar en naam.” In 1986 is het dus ZVV Architectenbureau Bob Nieuweboer. Met de latere nieuwe eigenaar verdwijnt de voornaam Bob.

In het seizoen 1990-1991 wordt het aantal teams twaalf, omdat VVW stopt met de afdeling zaalvoetbal. In het seizoen 1989-1999 komen er nog meer spelers bij, omdat FC Van Rooijen stopt. Dat jaar wordt ook het 25-jarig jubileum gevierd.

De vereniging kent veel successen en de teams spelen in de hogere klassen. De heren komen in 2014 tot de Topklasse. Een mooi succes voor de 40-jarige zaalvoetbalclub. Ter gelegenheid van dat jubileum wordt een boek uitgebracht met een mooi overzicht, vol met foto’s, krantenverslagen en jaaroverzichten. Het is ook een mooie leidraad voor dit gesprek.

Het hoogste plan wordt gehaald door de dames. “In 2010 werd de eredivisie opgericht, mede door betrokkenheid van ons bestuur. Als kampioen van de hoofdklasse kwamen onze dames dat jaar uit in de eredivisie. Het ging best goed, maar na een jaar werd gestopt, vanwege de lange reizen. Men had het er gewoon niet voor over.”

En nu zijn we tien jaar verder. Het is een bloeiende vereniging. “We hebben het al gehad over het grote aantal teams, maar we hebben ook meerdere zaterdagen per jaar toernooitjes met de allerkleinsten, die zo kennis kunnen met zaalvoetbal. Dat doen we met verenigingen uit de buurt. We hebben als vereniging veel te danken aan de grote kracht van de vrijwilligers. Zo hebben we als enige vereniging altijd voldoende scheidsrechters. Maar ook op andere vlakken doen zij uitstekend werk.”

Vrijdag 14 juni is er een grote receptie in hun thuishaven De Dars. “Die is van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom om dit met ons te vieren. Gezellig onder het genot van een hapje en een drankje.”

Gerard Bot

Vorig artikelColumn Henk Prins: ‘En dan nu als de wiedeweerga aan de slag met ‘De Tegel’
Volgend artikelWervershoofse vrouwen op de fiets op zoek naar Avontuur