Haar zus Bernadette zit eens met een aantal vrienden in een restaurant. Zoals dat dan gaat vertel je ook wel over je zus. Eén van hen raakt geboeid over hetgeen zij hoort. Zij is medewerkster van het televisieprogramma ‘Het mooiste meisje van de klas’ en benadert Xandra, de zus over wie dus werd gesproken Na een eerste aarzeling of je op televisie wel iets van je privéleven wil bloot geven, stemt Xandra toe.


Xandra is van origine een Wervershoofse, dochter van Ton en Git van Rooijen, die jarenlang de uitbaters van het bekende café in De Hoek zijn geweest. Na de zes jaren op de Werenfridusschool volgt zij de Havo in Grootebroek. Xandra is een actief meisje, loopt hard, zwemt, doet aan judo en maakt deel uit van het keurgroepje van de gymvereniging, dat nationaal goed meedoet. En natuurlijk gaat zij wekelijks thuis uit bij Van Rooijen.

En dan wil zij weg uit ons dorp! Xandra: “Ja, ik weet niet waarom, maar ik had dat gevoel. Ik ging naar de lerarenopleiding in Amsterdam en studeerde biologie en gezondheidskunde. Maar het kreeg een andere wending. Ik woonde op een kamer in onze hoofdstad, samen met Angeline Aker uit Hoogkarspel. Zij zat op de Mode Academie en vroeg mij of ik in door haar gemaakte kleding wilde showen. Dat deed ik, het was in Paradiso, waar veel mensen uit de modewereld aanwezig waren. Iemand uit het publiek vroeg mij of ik als model wilde werken. Hij zag het wel in mij. Ik was echt verbaasd, want ik was helemaal niet bezig met mode en mooi zijn. Ik kwam als model aan het werk bij het Modellenbureau Amsterdam. Daar kwamen mensen uit Parijs en bekeken foto’s van modellen. En tja, zij pikten mij er uit. Of ik naar Parijs wilde komen. Dat meisje uit Wervershoof naar Parijs! Dat is toch wel een stap. Alles zou worden geregeld, dus ik ging akkoord.”

Xandra was toen 21 jaar. Zij verblijft maar liefst 25 jaar in de Franse hoofdstad. Zij treft daar de juiste fotograaf en maakt vervolgens een glansrijke carrière als model. Zij reist de hele wereld over voor modeshows en fotoshoots. Het eerste grote blad waarin zij als model staat is het Italiaanse Vogue, een prestigieus blad (1989). Haar carrière neemt een vlucht met opdrachten voor Vogue’s in andere landen, Marie-Claire, Elle, Eligance en veel andere bladen.

Xandra stagediving tijdens kermis Wervershoof

Na een bewogen privéleven wil zij toch weer terug naar Nederland. Zij mist haar familie en vrienden steeds meer. Zij wil ook goed onderwijs voor haar dochters Blanca en Malou (nu 26 en 21 jaar). Zij verhuizen naar Bergen, waar de kinderen op een internationale school onderwijs volgen. Zij runt in Amsterdam met nog iemand het eigen modellenbureau Moxi Models en scout en coacht uiteraard modellen. De modellen zetten zij aan het werk in binnen- en buitenland.

Xandra vertelt hier uitgebreid over in het programma ‘Het mooiste meisje van de klas’. Op 10 januari (verplaatst van 3 januari) wordt dat uitgezonden via NPO 1, vanaf 21.30 uur. Voor ons, Wervershovers, toch wel iets om naar uit te kijken. Xandra: “Dat is zo. Ik ben in mei van dit jaar met Jaap Jongbloed op pad geweest, ook naar Parijs. Er is heel veel gefilmd. Ik vertel over mijn privéleven en over mijn werk. Er komen ook Wervershovers aan het woord. Mijn moeder, broer Robert Jan en zus Bernadette, Marjo van Galen, Jos Reus en mijn eerste vriendje Frank Groot. Daarnaast nog anderen. Er worden ook super8 beelden in gemonteerd van carnaval, kermis en balavonden uit het cafétijdperk. Je ziet ook mijn vader en moeder nog aan het werk achter de bar. Je vertelt voor zo’n programma best wel veel uit je privéleven. De hoogtepunten, maar ook over de moeilijke perioden. Toch vind ik het allemaal ontzettend leuk om hieraan mee te werken.”

Xandra, een vrolijke en enthousiaste dame uit ons dorp. KIJKEN!

Gerard Bot.

Met hoofdontwerper Karl Lagerfeld in 1993.
Vorig artikelCoronagolven treffen ook de Binding deel 2
Volgend artikelDirk Steltenpool draagt VVD-stokje over aan André Meester