Vergeetachtig… of is het iets anders? Dat is het thema op onze avond van 20 februari j.l. Hiervoor is uitgenodigd Suzanne van de Dries, werkzaam als GZ-psycholoog bij Geriant in Hoorn.

Er is een duidelijk verschil tussen normale vergeetachtigheid, passend bij een bepaalde leeftijd, leefstijl of een medische oorzaak. Bij dementie is er sprake van beperkingen in gebieden van het denken die een duidelijk verschil met vroeger zijn en  zelfstandig functioneren hierdoor ook beperkt  Dementie is een verzamelnaam waaronder meerdere vormen vallen zoals bijv. alzheimer, vasculaire- en frontotemporale dementie, Lewijbodies om er een paar te noemen. Omdat we als bevolking steeds ouder worden neemt ook het aantal mensen met deze aandoening toe. Maar liefst 1 op de 5 mensen boven 65 krijgt een vorm van dementie en de verwachting is dat er rond 2040 een verdubbeling van het aantal is. De gemiddelde duur van de aandoening is 8 jaar waarvan men 6 jaar thuis woont en 1,5 jaar in een instelling. De verzorging thuis gaat wel vaak ten koste van het welzijn van de mantelzorger dus altijd hulp vragen.  Suzanne bespreekt de verschillende vormen van dementie uitgebreid aan de hand van beelden van de hersenen en een filmpje van Eric Scherder. Elke vorm van dementie leidt tot wisselende stoornissen; geheugen wordt aangedaan, traagheid, concentratie- en overzichtsproblemen, apathie, krimpend brein door afsterven van hersencellen waardoor de informatie niet meer doorkomt, schade door infarcten of bloedingen. Het komt vaak voor dat men meerdere vormen van dementie heeft. Het vele wetenschappelijke onderzoek ten spijt  is er helaas nog geen medicijn  ontwikkeld om de ziekte te genezen.  Het blijkt inmiddels dat het werken met pesticiden meer kans geeft op dementie bij Parkinson. Ook lijkt dat gezond leven remmend kan werken op het verloop van de aandoening door  o.a. veel  te bewegen, gezonde voeding, niet roken, alcohol met mate en liefst in gezelschap, hobby’s, contacten en muziek. Verstandig is ook om in geval van dementie het te delen met je omgeving zodat men  er op een goede manier mee  kan omgaan en niet voor verrassingen komt te staan.

Tips voor het omgaan met dementie patiënten: geduld, duidelijkheid, gesprek veranderen wanneer steeds hetzelfde verhaal wordt verteld, ga niet in discussie, regelmaat en structuur en houdt vooral de humor er in! Meer weten? Ga naar www.geriant.nl of tel. 072-5270390

Op 13 maart vieren we het 70-jarig bestaan van onze vereniging. De uitnodiging wordt bezorgd en wij hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op die dag dus graag tot dan!

Het bestuur van WVSamen

www.wvsamen.nl

Vorig artikelStoommachinemuseum: Lezing ‘De molen naar de wind keren’
Volgend artikelZondagmiddag 1 maart Schrijverscafé in Cultura Andijk