Zo was het ook met het gemeenschapsveiling koopje vanuit de Parochieraad St Werenfridus. Onlangs werd dit koopje verzilverd.

We konden (een deel van) de toren beklimmen. Er werd ons aangeraden om niet in ons ‘zondagse’ kleding aan te komen en voor de dames geen rok of i.d. Dus de werkbroek ging aan en met platte schoenen gingen we op pad.

Met koffie/thee en een VOC punt werden we ontvangen door Ank Breg en Thea Bakker. Tijdens het nuttigen hiervan dook Ben Droog met ons de geschiedenis in; 147 jaar terug.

Het is bijna niet te geloven, dat deze grote kerk met toren (56 meter) in 15 maanden is gebouwd toen onze moderne mechanische hulpmiddelen nog niet bekend waren. Maar de data stellen het duidelijk vast: begin maart 1874: aanvang van de werkzaamheden; pastoor van Maaseland metselde de eerste steen in de fundamenten en tenslotte 28 juli 1875: De kerkconsecratie.

Na deze les in de geschiedenis begonnen we met een rondleiding met medewerking van Leo en Maarten Boos in het parochiehuis. Het bezoek aan de kelder was de moeite waard. Verder in het huis spatte de nostalgie er van af; lampen, kleedjes en tegeltjes die ons aan onze oma’s doen denken. Hierna kregen we een rondleiding in de kerk: uitleg bij de preekstoel en in de sacristie. Later via het orgel de weg naar boven. Waar we de kans kregen om de 3 klokken te luiden: De Johannes-, engelen- en angelusklok.

Vervolgens konden we via plankdelen boven de gewelven lopen, erg bijzonder om het ‘gat’ voor de adventskrans van bovenaf te zien.

Na afloop nog even gezellig nazitten onder het genot van een borrel en vele lekkere hapjes. Leuke anekdotes werden uitgewisseld en namen werden opgezocht in de diverse, doop-, communie-, vorm- en trouwboeken. Het was een ervaring om niet te vergeten.

Ank, Thea, Ben, Leo en Maarten; ontzettend bedankt voor jullie gastvrijheid en kennis!

Namens Michel, Sabine, Antoinette, Paulien, Rob en Carolien.

 

Vorig artikelBasisschool de Werenfridus is top!
Volgend artikelSponsor een wedstrijdbal voor VVW voetbal