Met twee benen in één kous. Zo voelt het voor Marieke die dit jaar haar debuut als voorzitter van het kermiscomité maakt. Ze had het zich heel anders voorgesteld. Als actief lid is ze al jaren betrokken bij de kermis en kent ze het klappen van de zweep. Het leek appeltje, eitje dit jaar.

“Al in januari lag het hele plan klaar. We zouden weer een prutrace organiseren, Kermisgames XL, het OK luchtgitaren, de vossenjacht voor kinderen. Het was een kwestie van vergunningen aanvragen, vrijwilligers inzetten en reclame maken. En toen kwam Corona…
We bleven vergaderen via online kanalen en hadden goede hoop dat dit met een paar weken, maanden misschien, over zou zijn. Tot we op een punt kwamen dat we overtuigd raakten van géén kermis dit jaar. Het was alles of niets, zo leek het. Na de versoepelingen in juni kwam de hoop terug dat we het plan alsnog konden uitvoeren, maar we bedachten ook een plan B en een plan C. En uiteindelijk, na de restricties die op 18 augustus werden aangekondigd, plan D.

Marieke Houtsma [foto: Richard de Beer]
Dat was in korte tijd snel schakelen. Met de gemeente, de horeca, beveiliging en met elkaar. Want we waren het binnen het comité ook niet altijd eens. Uiteindelijk zijn wij als comité verantwoordelijk voor de activiteiten en nemen we dus ook de risico’s voor onze rekening. Dat is zeker nu een lastige inschatting. Daarom ben ik voor advies gaan bellen met oud comitéleden en voorzitters. Zij bevestigden ons gevoel: ga ervoor en organiseer wat mogelijk is. En dat is gelukt!

Geen prutrace, maar wel Kermisgames light. Diverse hilarische spellen komen op het veld van de Strandvogels te staan. Deelnemende teams hebben voldoende afstand tot elkaar en het publiek kan, achter de hekken, rond het veld lopen om mee te genieten. Zo houden we zicht op iedereen. Er zijn vier runs; twee op zaterdag en twee op zondag. Op zaterdag tussen 12 en 14 uur is de eerste run speciaal voor kinderen van de basisschool. Deelname is gratis, ze krijgen een stempelkaart voor alle activiteiten en we zorgen voor wat te drinken, een popcornmachine en een springkussen.
Daarna kunnen ze zo doorlopen naar de attracties bij het Dorpshuis die al op zaterdag draaien. Dat vind ik wel iets om volgend jaar ook zo te houden. Maar dan wel met de dinsdag erbij!
Natuurlijk is de hele kermis anders, maar deze compacte opstelling heeft ook wel wat. Klein maar fijn. Veel bewerkelijker in de organisatie, maar we respecteren de regels. Ik ben ontzettend trots op ons comité en alle mensen die meehelpen. Juist in deze tijden van crisis is het fijn dat iedereen zo creatief meedenkt en de schouders eronder zet om er het beste van te maken. Ik hoop dat we straks alsnog terug kunnen kijken op een mooie kermis.

We hopen op enthousiaste deelnemers en gezellig publiek. Die zich houden aan de regels want anders kan het zomaar snel over zijn. Laten we deze Keuter kermis light samen veilig houden en mooi maken. De saamhorigheid is er al. Proost!