VD Holland is één van de grootste paprikatelers van Nederland, met een dagelijkse productie van 400.000 paprika’s. Bij VD Holland werken tussen de 80 en 130 medewerkers op de kwekerijen en daarnaast ook nog eens 50 medewerkers het distributiecentrum PapriCo.

VD Holland staat voor grote uitdagingen, zo wil het bedrijf groener worden, bestrijding van ongedierte niet met gif maar met de natuurlijke vijanden van deze dieren. VD Holland zegt hierover: “Zo worden luizen bijvoorbeeld bestreden met Sluipwespen en galmuggen. Zo hebben ook andere plaaginsecten weer hun eigen natuurlijke vijanden. Deze natuurlijke vijanden worden door ons in het gewas uitgezet, zodat er een natuurlijk evenwicht ontstaat.”

VD Holland heeft ook de Co2 uitstoot de afgelopen 3 jaar met maar liefst 70% teruggedrongen, maar heeft als doel om 0 gram Co2 meer uit te stoten. De manier waarop VD Holland dit wil gaan doen is op de schoonst mogelijke manier. VD Holland zegt hierover: “Het verwarmen van 34 hectare kassen is een enorme opgave. Wij doen dat echter op de schoonst mogelijke manier, namelijk middels aardwarmte. Dit betekent dat wij water van 75 graden uit de ondergrond oppompen waarmee de kassen worden verwarmt.

Bij koudere buitenomstandigheden redden wij het niet met alleen aardwarmte, dan gaan ook de warmtepompen aan. Is het echt heel koud dan krijgen wij warmte geleverd door een biomassa installatie. Deze verwerkt versnipperd duurzaam snoeihout uit een straal van maximaal 150 km rondom Andijk.”

Betere woningen voor personeel
VD Holland heeft onder haar personeel, dat voor een groot deel uit arbeidsmigranten bestaat, een enquête gehouden over hoe zij het liefst gehuisvest willen worden. Huisvesting van arbeidsmigranten is een groot probleem in West-Friesland en zorgt regelmatig voor boze gezichten in de kernen van West-Friesland als een uitzendbureau een koopwoning van de markt haalt om daar arbeidsmigranten in te laten wonen.

Uit de enquête komt naar voren dat de arbeidsmigranten vinden dat zij te ver van de werkplek af wonen, dat zij onvoldoende privacy genieten in de woningen, maar ook dat is er een vervoersprobleem doordat mensen met elkaar meerijden en naar verschillende kwekerijen moeten.

Andere klachten die naar boven kwamen bij de enquête zijn klachten over de huisgenoten , een te kleine kamer en vooral een verouderde woning.

VD Holland wil daarom investeren in leuke betaalbare appartementen voor haar medewerkers, deze appartementen moeten dan of op eigen terrein komen of, zoals de Westfriese Bedrijven Groep wil, in een nieuw te creëren dorp speciaal voor arbeidsmigranten waar ruimte is voor 5000 arbeidsmigranten, met diverse voorzieningen zoals een eigen supermarkt en sportmogelijkheid.

Tijdens de raadscommissie van aankomende donderdag 12 november zal VD Holland de raadscommissie toespreken om de plannen verder uit te leggen.

Bron: Medemblik Actueel