’t Fortuin viert dit jaar de 56e kermis. In de ruim halve eeuw is veel veranderd, maar het plezier blijft hetzelfde. Voor velen is de kermis nog steeds het hoogtepunt van het jaar. Frank en Karin kijken uit naar augustus waarin ze niet alleen een topkermis verwachten, maar ook een geheel nieuw interieur in restaurant en voorcafé.

Van oudsher is de kermis in Wervershoof een hoogtepunt in het jaar van dorpelingen en regiogenoten. Frank kreeg het met de paplepel ingegoten. Aan de uitbaterskant van de bar beleefde hij menig feest en partij mee. En kermis natuurlijk. Deze editie wordt zijn 30e.

Van tapwagen tot megatent
Hoewel kermis altijd al een groots feest was, is de toeloop enorm gegroeid. Waar ze 20 jaar geleden nog konden volstaan met een klein tapwagentje van Amstel en de snackwagen van Henk Koster staat er nu een megatent, een groot buitenpodium en meerdere buitentaps waar ook saté, belegde broodjes en hamburgers worden verkocht. Frank: ‘Rond 2005, 2006 was de drukte het grootst. Mensen gingen toen al vroeg naar de kroeg. Nu komt de toestroom later op gang.’

Bandprogrammering
Een kermisprogramma met goede artiesten werd steeds belangrijker. Een grote trekker brengt het volk op de been. De Cats Tribute band en later Blue Star zorgen weer voor middagdrukte. ’s Avonds doen BN’ers zoals Anita Meyer en Dré Hazes het goed.
Frank: ‘Het begon in 1993 met Jacques Kloes, het jaar daarna stond Marco Borsato op de bühne. Hij was toen net doorgebroken met “Dromen zijn bedrog”. Vanaf die tijd is de bandprogrammering een belangrijk onderdeel van kermis.’

Mirte en Ronan

Horeca is topsport
Voor Karin wordt het haar 17e kermis in bedrijf. Ze ontmoette Frank in 1988 op Dijkpop, ook zo’n leuk regionaal feest. Kermis beleefden ze op gepaste afstand, hij aan de ene kant en zij aan de andere kant van de bar. Het was niet eens dezelfde bar. Toen Karin later een vakantiebaantje kreeg bij ’t Fortuin sloeg de vonk over. Karin volgde het CIOS. Ze wilde verder in de sportwereld, maar raakte geblesseerd. Ze werd verliefd op Frank en kreeg daar de liefde voor het horecavak bij. Ook topsport!

Blaaskapel onder de wieg
16 kermissen hebben ze inmiddels samen gedraaid. Verder dan binnen in ’t Fortuin, buiten in de tent ernaast en bij de podia, komen ze niet. Zo’n 50 tot 60 medewerkers en artiesten bemannen deze dagen het toneel dat duizenden kermisgangers plezier brengt. De drukte begint vroeg en stopt laat. Het zijn tropendagen, maar is ontzettend leuk.
Zelfs toen Karin in het kraambed lag, ging kermis niet aan haar voorbij. Ze woonden nog boven de zaak en beide kinderen werden vlak voor kermis geboren. Mirte op 15 augustus 2006 en Ronan op 8 augustus 2007. Ook dat waren tropendagen. Karin: ‘Mirte was nog maar een paar dagen oud toen de blaaskapel onder de wieg stond te blazen. Ze sliep er gewoon doorheen.’

Verbouwing
Sinds de geboorte van de kinderen volgden een verhuizing en een verbouwing aan de grote zaal. Dit jaar zijn het voorcafé en het restaurant aan de beurt. ‘Beide krijgen een geheel nieuw interieur. Iets moderner met veel hout en steen en vouwgordijnen van leer. In het café komt een stamtafel die zowel hoog als laag kan en led-verlichting in langwerpige gaasbakken – voormalige bollenbakken van tuinders – zorgen voor een klassiek industriële look.’
De verbouwing begon eind juli en is nog niet helemaal afgerond. ‘Het hoeft nog niet gereed te zijn, tijdens kermis is sowieso alles anders.’

Horecakinderen
Net als hun vader groeien Mirte en Ronan op midden in het caféleven. Weliswaar wonen zij niet meer boven de zaak, hun ouders draaien andere uren dan de vaders en moeders van vriendjes en vriendinnetjes. Ook kermis beleven zij nét even anders.

Munten sorteren
Toen ze kleiner waren logeerden ze bij ome Kees en tante Trees in Andijk, maar inmiddels willen zij het feestgedruis geen dag meer missen. Omdat pap en mam de hele dag werken, verblijven ze bij opa en oma aan de Raiffeisenlaan en bij vriendjes en vriendinnetjes. In de ochtend helpen ze een paar uurtjes in de zaak waar ze munten sorteren en tellen. Zo is het gezin toch nog even samen in deze drukke dagen.

Voordelen van caféleven
Ze vinden het wel jammer dat ze niet met hun ouders te kermis kunnen, maar het caféleven heeft ook voordelen. Mirte en Ronan gaan met vrienden en vriendinnen over de kermis. Tussendoor bezoeken ze het café, vooral voor de artiesten. Om het goed te kunnen zien mogen ze bovenop de bar. En natuurlijk kunnen ze met elke artiest gemakkelijk op de foto. Anita Meijer, Dré Hazes en Ronnie Ruysdael en dit jaar onder andere met Danny de Munk.
Frank en Karin kunnen het makkelijk loslaten, de kinderen redden zich wel. ‘Maar ik houd ze wel in de gaten hoor, wil precies weten waar ze zijn’, zegt Karin. Tja, kermis of niet, je blijft moeder.

Vorig artikelOok kermis deel je samen
Volgend artikelKermis in Sint Jozef: voor alle generaties