Vele sporten waren lange tijd buiten beeld. Gelukkig wordt er langzaam, iets meer mogelijk. Dat is fijn voor de sportverenigingen, de sportliefhebbers én voor lijf en leden. Want bewegen met plezier is heel belangrijk. Ook in onze dorpen. Gerard Bot sprak de voorzitters van voetbal, handbal en volleybal. Hoe staat het er voor?

Voetbal

John Groot, voorzitter van VVW-voetbal, zegt dat het voor de leden saai is. “De jeugd verveelt zich. Het gevolg is dat zij op zoek gaan en bij ons complex toch tegen een balletje willen trappen. Wij moeten hen regelmatig wegsturen. Het goede nieuws is, dat de jeugdtrainingen weer zijn begonnen. Daarbij is iedereen welkom, ook niet-leden. Het schema is uiteraard aangepast aan de maatregelen, die ons zijn opgelegd. Dat is wel even wennen met de anderhalve meter als minimale afstand. We passen en scherpen aan waar nodig. Het verloopt goed. Het afgelopen seizoen is abrupt afgebroken, waarmee ook alles in en om de kantine aan de Westrand. Wij hadden nog veel voorraad. Met de actie ‘Wie maakt ons los?’ hebben we de aanwezige voorraad verkocht, zodat we wat dat betreft uit de kosten zijn. Voor het volgend seizoen zijn we al weer bezig. Er zijn nog veel vraagtekens, maar we hopen dat de competities in september van start gaat. De werkzaamheden op ons complex gaan door. De aanleg van een nieuw tennispark, de renovatie van training- en eerste veld (voetbal), de aanleg van een heel nieuw veld en ledverlichting zijn in volle gang. Over een paar maanden volgt nog de gehele renovatie van de handbalvelden met bestrating. We hopen, dat alles half augustus klaar is. De verenigingen zitten dus niet stil.”

Handbal

Voorzitter Theo Vertelman van de handbal sluit voor een deel hier bij aan. “Bij ons wordt ook al geruime tijd niet mee gehandbald. De bond legde deze al heel snel stil. Dat heeft voor ons damesteam trouwens geen negatief gevolg. De positie in de stand zag er niet rooskleurig uit. Zij degraderen nu niet. Voor de heren is het weer net andersom. Hun kansen op promotie zijn nu juist verkeken. Vorige week zijn de trainingen tot de jeugd van 18 jaar weer hervat. Tot 12 jaar kan men gewoon trainen en daarboven moet men rekening houden met de anderhalve meter. Ook moeten de handen goed gedesinfecteerd worden, want handbal is immers een contactsport met veel balcontact met de handen. Daar zit dus meer risico in. Daarom vrees ik ook, dat de competitie niet zo snel zal worden hervat als andere sporten. Heel veel financiële schade als vereniging hebben wij niet, mede door de tegemoetkoming van de overheid. De inkomsten voor de kantine zijn uiteraard nihil geworden.”

Volleybal

Bij de volleybalvereniging wordt ook vanaf maart niet meer gevolleybald. Pierre Meester is de voorzitter. “Net als andere sporten ligt bij ons ook alles stil. Niet alleen de wedstrijden en de trainingen, maar ook evenementen als het Marc Deentoernooi, de tuinplantjesactie en het beachtoernooi gaan niet door. Dit heeft uiteraard ook financiële gevolgen voor ons. Het definitieve einde van de competitie is voor veel leden toch wel een teleurstelling. Gelukkig speelt elk team volgend seizoen wel weer in dezelfde klasse als dit jaar. Wij hopen eind augustus de trainingen weer te hervatten om eind september weer met de wedstrijden te beginnen. Wanneer dit niet zo is, vrees ik voor afmeldingen. Maar dat geldt voor meer sportverenigingen. Ik verwacht nog een protocol van de Nevobo (bond) over de speelwijze van het spel. Het is een zes tegen zes sport, maar het is heel goed mogelijk dat het twee tegen twee of drie tegen drie wordt. Ik ben toch benieuwd hoe men met de anderhalve meter maatregel om zal gaan. Er wordt op dit moment getraind op individuele basis thuis. Vanuit de volleybalschool West-Friesland worden filmpjes van uitgevoerde opdrachten gevraagd, waarvan elke week een compilatie wordt gemaakt. Van de bond mogen jeugdleden nu beachvolleybaltraining krijgen, maar wel volgens een protocol. Wij doen dat zoveel mogelijk samen met andere volleybalverenigingen. Omdat wij geen eigen beachvolleyballocatie hebben, krijgen we helaas geen support van de gemeente. Ik hoop dit jaar nog wel in het kader van het lokaal sportakkoord tot de organisatie van activiteiten te komen met andere sportverenigingen om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met sport. Voorlopig is dat nu nog niet mogelijk.”