Het was ook dit jaar weer spannend of het Internationale Inline Skeedskate Toernooi in Wervershoof en Medexmblik, gepland van 2-4 juli, gehouden kon worden. Na grote interesse van rijders uit binnen- en buitenland stond de teller ineens op maar liefst 280 deelnemers uit 9 verschillende landen. Tel daar de trainers en begeleiding bij op, en u begrijpt dat hier een uitgebreid coronaprotocol noodzakelijk was om dit in goede banen te leiden. Na een lange coronaperiode konden rijders hierdoor eindelijk weer spannende wedstrijden beleven in grote pelotons.

Landen als België, Denemarken, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland en Israël wisten hun weg te vinden naar Wervershoof en Medemblik. Nederland kleurde een week van tevoren groen waardoor reisbeperkingen eraf waren. Tevens was de aanwezigheid van het Nederlandse team een bevestiging van het internationale karakter van deze wedstrijden. De RIT is immers de laatste krachtmeting voor de Europese Kampioenschappen half juli.

Voor de breedte sport waren dit de eerste wedstrijden sinds een lange “coronapauze” en was het voor hen fantastisch om op te trekken met de topsport. Door de zeer hybride insteek van het toernooi met wedstrijden voor zowel de beginnende skater als de top atleten is de sfeer volop aanwezig. Het thema #RollingTogether is dan ook net zo belangrijk als de competitie. Op de zaterdag kwam het allemaal tezamen, waarbij met de build-up race een groot peloton dames en heren van verschillende categorieën aan de start stond en later de 1-uurs race (aflossing) gereden werd. Hier stonden recreanten in dezelfde wedstrijd met een 8-voudig wereldkampioen in de baan en pupillen 1 jongens en meiden lieten al zien dat ze goed op snelheid mee te kunnen komen, waarbij topskaters op grote snelheid overal met gemak langs vlogen.

Voor de jeugd was er tijdens het internationale toernooi ook nog een speciale pupillendag op de zaterdag. Hierbij konden kinderen één dag proeven van het toernooi waarbij er apart gehuldigd werd met medailles voor de beste 3 rijders per categorie. Tevens was er voor elke deelnemer een goodiebag en kregen zij een met een kaart waarmee ze handtekeningen konden scoren van de aanwezige top-inliners .

Het publiek genoot van buitenlandse rijders Inra Médard (BEL), die 1e werd in het klassement bij de senioren mannen en Peter Michael (NZL) 3e.

Tevens was de klasse te zien van de aanstormende talenten Fran Vanhoutte (België), 1e (jun.A dames en bij de senioren), Hanne Mazur (Polen) 1e (Kadetten meisjes) en Daniela Amor Gil Valenzuela (Spanje) 1e (meisjes Pupillen 3). Buiten de tijdrit van zaterdag zijn er 172 wedstrijden verreden tijdens het RIT.
Van de skaters van Radboud waren de beste klassementuitslagen: Kay Schipper (Medemblik) 2e , Rick Schipper (Medemblik) 4e en Ivo de la Porte (Oostwoud) 7e bij de senioren heren. Iris Tiben (Medemblik) werd 3e en Janne Berkhout (Hauwert) werd 4e bij de Junioren A dames. Bij de junioren B werd Chris Berkhout (Hauwert) 2e en Jet Fransen (Andijk) 5e.
Bij de junioren pupillen veel podium plaatsen. Jarne Feenstra (Wognum) en Pom Peerdeman (Hauwert) op de 1e en 2e plaats (pupillen 1). Fay Petitjean (Zwaag), Marin Kuin (Hoogkarspel) en Maartje Berkhout (Hauwert) op plaats 1, 2 en 3 bij de pupillen 2. Bij de pupillen 3 Lexie Ruiter (Wervershoof) 2e en Lotus Duijn (Hoogkarspel) 3e, Jim Oosterhuis (Den Helder) 3e. Bij de pupillen 4 pakte Bo van Rijn (Hoorn) de eerste plaats
Overige uitslagen van al onze rijders op onze website.

Al met al een geslaagd toernooi dat elk jaar weer een stap vooruit gaat met meer deelnemers en een professionelere opzet. Wethouder Joset Fit, die zaterdag aanwezig was om de rijders na de Clubpresentatie toe te spreken, gaf ook aan dat de gemeente de organisatie ondersteund in de ambitie het toernooi uit te laten groeien tot een Europa Cup wedstrijd. De vereniging zoekt hiervoor grote en kleine sponsoren en hoopt ook dat mensen en bedrijven ‘Vrienden van het RIT ‘ willen gaan worden.