Op de ochtend van maandag 15 februari is het glad op de weg. Het KNMI heeft code rood afgekondigd. Er wordt gebeld met Plantenkwekerij Gitzels. Gaat het werkbezoek van Sigrid Kaag dan toch misschien niet door?

Even spannend en dan komt een verlossend belletje dat code rood is opgeheven en ze onderweg is naar Wervershoof, waar haar familie-roots liggen. Wat al in het Noord-Hollands Dagblad leidde tot een mooie pakkende kop: “De minister ís er “ ien’ van Kaag”.
Een minister en lijstrekker in de gemeente Medemblik dat gebeurt niet vaak, zeker niet allebei. Sigrid Kaag, partijleider van D66 en demissionair minister van buitenlandse handel bracht een bezoek aan Plantenkwekerij Gitzels. Om 11.00 uur stapt Sigrid binnen bij Gitzels, waar ze welkom wordt geheten door William, Karin en Mike Gitzels, Kees Grent en de afdeling D66 Medemblik.

Na een introductie van William Gitzels over de plantenkwekerij (onlangs nog winnaar van de Duurzaam Ondernemen Award van de Gemeente Medemblik) stappen we op de fiets voor een rondleiding door dit prachtige bedrijf. William vertelt enthousiast hoe zij duurzaam ondernemen, aan welke innovaties er wordt gewerkt (bijvoorbeeld op LED verlichting en het hergebruik van water). Sigrid is zichtbaar onder de indruk en prikkelt met diverse vragen, van de reden om te verduurzamen tot waar hij tegenaan loopt in de ontwikkeling op alle innovaties. Om af te sluiten met de constatering dat het heel mooi is dat Plantenkwekerij Gitzels op Champions League niveau speelt!

Als laatste stop stappen we af bij de warmtewisselaar van de aardwarmte-bron, die vanuit de samenwerking met ECW in het kassencomplex van “Het Grootslag” geregeld wordt. William vertelt over de enorme potentie, maar ook over de beperkingen van aardwarmte in deze regio, een opmerking die zeker blijft hangen bij Sigrid zo aan het einde van de rit. Ze bedankt William en collega’s voor de mooie rondleiding. Ook Geert Mos van D66 Medemblik pakt nog even zijn moment door een heikel punt aan te snijden, nl. dat de behoefte aan woningen in Wervershoof heel groot is.
Sigrid moet door naar haar volgende afspraak bij Leekerweide in Wognum. Maar het is inmiddels 12:00 uur en een broodje zou wel smaken. Een “geplande” tussenstop bij Echte Bakker Swart kan ze natuurlijk niet laten. Haar eigen oom en tante (Antoon Swart & Afra Kaag) hadden hier immers vroeger de bakkerij. Mooie herinneringen. Nu staan haar neef Koos Swart, nicht Franca Visser en achterneef Ton Swart (zoon van Cees en de huidige bakker) op haar te wachten. Leuk om de bakkerij te zien en familieherinneringen op te halen. De chauffeur, assistente en Sigrid krijgen een heerlijk lunchpakket mee voor onderweg en niet te vergeten een grote zak met moppen.

Nu echt door naar Wognum, waar Sigrid in gesprek gaat met de bestuurders en cliëntenraad van WilgaerdenLeekerweideGroep over o.a. het samenvoegen van ouderenzorg en gehandicaptenzorg, de knelpunten in de zorgverlening en de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis binnen de verschillende afdelingen. Het gesprek bij Leekerweide was zeer informatief. Voor Sigrid was het mooi om te zien hoe de zorggroep zich op de wijk richt en ook actief inzet om voldoende en goede medewerkers aan zich te (blijven) binden.
Als slot van de dag fluistert Sigrid ons toe enorm te hebben genoten van dit bezoek, de weilanden van West-Friesland doen haar altijd goed.

Namens D66 Medemblik,
Bas Tensen, Dennis Swart

Vorig artikelSjaak Bakker: al 55 jaar zorg voor het ijs
Volgend artikelIrene twee keer goud en twee keer brons op WK Afstanden