Keuter Kermis is voor de kinderen van Onderdijk het hoogtepunt van het jaar. Maar ook daarna is er voor hen volop vertier. De eerste vrijdag na kermis gaat het Rinkling seizoen weer van start. Tot de zomervakantie organiseert deze club vrijwilligers van alles voor kinderen van de basisschool. Anouk Stavenuiter (21) vertelt.

“De club werd opgericht in 1967. Eerst heette het ‘De Scoobies’, later werd de naam veranderd. Via Anouk Smit kwam ik als vrijwilliger bij de club. Ik kwam er als klein meisje al heel graag en werk graag met kinderen. Het was eigenlijk logisch dat ik bij de leiding kwam.”

RinklingClub
Anouk is derdejaars student aan de Pabo. Het wordt het derde seizoen voor haar bij de RinklingClub. De leiding bestaat uit 10 tot 15 vrijwilligers. Het zijn overwegend jongeren die vaak nog studeren. Zodra ze een vaste baan krijgen wordt het te veel. Gelukkig is er altijd nieuwe aanwas. Vanaf vlak na Keuter Kermis tot de zomervakantie is er elke vrijdagavond een activiteit; de ene week voor de kinderen van groep 3, 4 en 5, de andere week voor groep 6, 7 en 8.

Dorpshuis Onderdijk
“Kinderen van 6 willen andere dingen doen dan kinderen van 12. We gaan met de kleinsten niet zwemmen. Niet iedereen heeft een zwemdiploma. Ook fietsen naar een locatie verderop doen we niet met de jongsten. Hoeft ook niet, op het dorp is genoeg te beleven. We verzamelen elke vrijdag om 19.00 uur bij het Dorpshuis. Voor een buitenactiviteit mogen we het veld van de Strandvogels gebruiken.”

Vrijwilligers
De vrijwilligers hebben ieder een vaste taak, maar doen ook veel samen. Zo is er iemand die de social media beheert en iemand bij wie de mail binnenkomt. De activiteiten bedenken en regelen ze samen en ook op de avond zelf is bijna iedereen aanwezig. Voor een reguliere avond hoeven de kinderen zich niet op te geven. Aan de deur betalen ze € 1,00, soms € 2,00, afhankelijk van de activiteit.

Activiteiten
“Hoeveel kinderen er komen wisselt per week. Meestal tussen de 20 en 30. We zorgen voor limonade en een snoepje en verzinnen steeds weer iets anders om te doen. Knutselen, sporten, bingo, een pompoen uithollen. In het voorjaar organiseren we ‘Rinkling Got Talent’ waar alle kinderen aan mee mogen doen. Vlak voor de zomervakantie sluiten we het seizoen af door naar een pretpark te gaan, Drievliet bijvoorbeeld of Hellendoorn.”

Online programma
“Afgelopen seizoen was alles anders en hebben we een online programma opgezet. We organiseerden een letterspeurtocht, een quiz, bingo, een tekenwedstrijd en een bakwedstrijd. We gebruikten een livestream op Facebook en e-mail voor opdrachten en inzendingen. Het hele online gebeuren was nieuw voor ons. We hebben er veel van geleerd. De animo voor online activiteiten waarbij er geen onderling contact was, is stukken minder. Gelukkig konden we elkaar vlak voor de zomervakantie weer ontmoeten voor de afsluiting van het seizoen. We hielden een Vossenjacht in groepjes van maximaal 4. Dat ging prima.”

Clubnamen
“We hebben er ontzettend veel zin in om de ‘Stuiterballetjes’ (groep 3, 4 en 5 ) en de ‘Keuter Troublemakers’ (groep 6, 7 en 8) weer te zien. Ze hebben deze namen voor de groep zelf bedacht. Om de zo veel jaar mogen de kinderen een nieuwe naam verzinnen. Maar eerst gaan we er weer een vrolijk seizoen van maken.

Alle kinderen uit Onderdijk mogen komen op vrijdag van 19.00 tot 20.15 uur. En natuurlijk zijn kinderen die zijn verhuisd of vriendjes en vriendinnetjes uit een ander dorp ook van harte welkom.“

Na kermis, op vrijdag 11 september, gaan we weer starten in het Dorpshuis. Als leiding houden we 1,5 meter afstand tot elkaar en de kinderen. We vragen ook de ouders afstand te houden bij het brengen en halen van de kinderen. Samen houden we het veilig voor iedereen.”

Voor meer informatie:
www.facebook.com/Ringklingclub