Een reisverslag van Franca en Bram Visser naar hun dochter Franca, schoonzoon Humberto en kleindochter Olivia in Cuba. Exclusief voor Binding.

In oktober zouden wij naar Cuba gaan voor de geboorte van onze kleindochter. Door de coronacrisis ging dit helaas niet door. Cuba had zijn grenzen gesloten voor toeristen.

In de hoop, dat Cuba zijn grenzen rond december weer zou openen hebben wij onze vouchers weer omgezet in tickets voor de eerste geplande vlucht van KLM/Air France op 3 december. En ja half november kwam er groen licht; Cuba gaat zijn grenzen openen per 1 december voor toeristen.
Een week later weer negatief nieuws; de provincie Pinar del Rio, waar Franca woont was weer gesloten door 1! besmetting.

Reizen in Coronatijd
Wij mochten dus Cuba in, maar niet naar Franca reizen, Dus plannen maken om ergens aan de rand van de provincie een casa particulare ( B&B) te vinden en dan zou Franca naar ons komen. Maar inventief als ze is, is Franca naar immigratie gegaan en heeft uitgelegd, dat wij als oma en opa familie van Olivia zijn en Olivia is Cubaanse, Cubaanse familieleden mogen wel de provincie in. Ze heeft een familie visum geregeld i.p.v. het toeristenvisum wat wij al hadden. Voorwaarde is, dat wij minimaal 7 dagen bij Franca in huis in quarantaine zouden gaan. Natuurlijk doen we dat.

Franca met kleindochter Olivia

Dus op 3 december naar een verlaten en erg rustig Schiphol. Om 7.50 uur de lucht in naar Parijs en daar overgestapt op Air France naar Cuba. 4 uur wachttijd op Parijs en daarna 1 uur in het vliegtuig gezeten voordat wij opstegen. Na een vlucht van 10 uur landden wij op Havana airport. Daar moesten we bijna 1 uur in het vliegtuig wachten totdat wij uit mochten stappen. Toen 3 uur in de rij voor een verplichte coronatest. De benodigde formulieren hadden wij in het vliegtuig al ingevuld. Trouwens op alle vliegvelden en in het vliegtuig mondkapjes verplicht.

Pinar del Rio
Daarna ging het vlot, Franca had een taxi geregeld. Bij de grensovergang van de provincie Pinar del Rio moesten we ons legitimeren en werd onze temperatuur opgemeten. Rond 01.00 uur lokale tijd konden wij ons nieuwe kleinkind Olivia in onze armen sluiten. Bekaf na, van af wakker worden tot weer hier in Cuba naar bed 30 uur onderweg.

 

Avondklok
Nu zullen er onder U zijn, die denken reizen ondanks het negatieve reisadvies. Maar je kunt nu beter in Cuba zijn, dan in Nederland. Er zijn hier tot nu toe 8000 besmettingen, 123 overledenen op een inwonersaantal van 13 miljoen. Vanaf de eerste dag is er hier buitenshuis een mondkapjes plicht, een avondklok van 20.00 uur tot 6.00 uur en een totale lockdown van maart tot oktober. Daarna een drie faseplan terug naar normaal. Cuba bevindt zich nu in fase 3 (op de provincie Pinar del Rio na) alleen nog mondkapjes verplicht buitenshuis, er komt bij elk huis in Cuba elke dag een medisch student langs om te controleren of iedereen gezond is.

De huisarts van Franca hier heeft gevraagd naar onze medische gegevens en er wordt goed voor ons gezorgd! Wij voelen ons hier veilig. In ons volgende stuk vertellen we wat meer over Cuba en onze belevenissen met onze nieuwste kleindochter.

Franca en Bram