MEDEMBLIK – In heel Nederland hangen ± 150.000 ketels van het merk Agpo Ferroli, waarvan vele honderden tot mogelijk enkele duizenden in Westfriesland en dan vooral in woningen van De Woonschakel. Ketels van het type Econpact, Megadens, Ultima en Megalux. En nu kwam afgelopen zaterdag het tv-programma Kassa met de onthulling dat deze ketels onveilig zijn en oorzaak van meerdere woningbranden zijn.

Ben Ale, emeritus-hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding zegt over deze ketels dat het de brandgevaarlijkste ketels zijn die hij tot nu toe heeft onderzocht. De oorzaak ligt bij de warmtewisselaar die als deze verstopt raakt omdat mensen zuinig stoken warmtestuwing ontstaat in de verbrandingskamer waarna het aluminium om deze verbrandingskamer kan gaan smelten. Dit gevaar neemt toe naarmate de ketel ouder wordt.

 

 
Afbeelding: Kassa (VARA/BNN)

Onder druk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er al diverse veranderingen doorgevoerd op deze type ketels en zijn de handleidingen en instructies aan monters die onderhoud plegen aan deze ketels verbeterd.

In de uitzending beloofde oud-Medemblikker Wim van de Wetering de sales director bij Agpo Ferroli beloofde beterschap maar bleef er op wijzen dat goed onderhoud een must is. Ook zal Agpo Ferroli verdere maatregelen gaan nemen om de veiligheid van deze type ketels te verhogen.

De Woonschakel en installatiebedrijf Visser konden nog niet reageren op de problemen bij deze ketel vanwege het weekend. Zodra deze met een reactie komen zullen wij hier aandacht aanschenken.

Bron: Kassa, Medemblik Actueel