Op dinsdag 7 juli speelt Marja van der Ploeg om 20.00 uur het eerste orgelconcert van dit jaar in de Sint Werenfriduskerk te Wervershoof. Zij zal werken spelen van Jongen, Salomé, Bunk, Boëllmann en Guilmant.

Joseph Jongen is de meest toonaangevende componist uit België uit de eerste helft van de 20e eeuw. Zijn bekendste werk is de Sonate Eroïca. Zijn kleinere werken zijn pareltjes. Zijn Pièce pour grand orgue is een majestueus begin van dit concert en wordt gevolgd door twee bescheiden stukken, maar juweeltjes uit 1891.

Théodore Salomé is een vrij onbekende componist, geboren in Parijs waar hij orgel studeerde aan het conservatorium. Zijn Grand Choeur is een uitbundig werk. De Cantilene heel fijnzinnig.

De Rotterdammer Gerard Bunk schreef karakterstukken. Twee aan elkaar tegenovergestelde sfeerstukken staan van hem op het programma.

Ronde francaise van Léon Boëllmann is een virtuoos scherzo-achtig stuk.
De orgelsonates van Alexandre Guilmant zijn toegankelijke werken. Zo ook de 5e sonate die begint met een hartstochtelijk Allegro appasionato en eindigt met een koraalachtig, overweldigend slotdeel: Choral et Fugue. Daartussenin een lief’lijk Adagio, een Scherzo en een Recitativo.

Marja van der Ploeg
studeerde orgel en kerkelijk orgelspel aan het conservatorium te Leeuwarden bij Piet Post en Jan Jongepier. In 1987 rondde ze daar haar orgelstudie af met een aantekening voor Franse Romantiek.Marja van der Ploeg is als cantor-organist verbonden aan de Bethelkerk te Amsterdam-Noord. Jarenlang is ze als redactielid verbonden geweest aan het tijdschrift ‘ Eredienstvaardig’, een tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek, tegenwoordig ‘Laetare’ geheten.

Van 2010 – 2013 heeft ze meegewerkt aan het tot stand komen van het Nieuwe Liedboek voor de Protestantse kerken in Nederland. Naast een grote lespraktijk is ze ook als dirigent verbonden aan de dameskoren van de Wijdewormer en Kwadijk.
Het orgel in de Sint Werenfriduskerk werd in 1883 gebouwd door de gebr. Gradussen. Het is een romantisch Frans/Belgisch instrument. Daardoor onderscheidt het zich van de orgels in de wijde Westfriese omgeving.

De Sint Werenfriduskerk is een neo-gothische kerk met ongeveer 800 zitplaatsen, gebouwd in 1875. I.v.m. de coronamaatregelen is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Deze zijn op 1,5 meter afstand van elkaar aangegeven d.m.v. stickers en linten.
Aanvang concert: 20.00 uur, toegang: € 5,–

Vorig artikel
Volgend artikelMargreet Vroegop, voorzitter lokaal bestuur van de Zonnebloem: “Je hoeft geen lid te zijn om mee te gaan”