Yannick is geen onbekende op de Wervershover kermis. In zijn jeugd bracht hij er vele uren door. Hij kent de belangrijke sociale rol die kermis vervult in onze dorpen; het plezier én de risico’s. Als wethouder van de gemeente Medemblik kijkt hij naar de veranderende regels, maar ook naar behoud van het traditionele karakter van het evenement. “De Kermis van toen blijft én ontwikkelt zich. Dat de attracties al op zaterdag gaan draaien, is daar een mooi voorbeeld van.”

Wethouder Yannick Nijsingh (32) vertelt over zijn ervaringen op het gemeentehuis van de gemeente Medemblik. Hij is een jonge hond in de politiek, maar met acht jaar ervaring als raadslid zeker geen nieuwkomer.

Sociaal hart
“Ik was al heel jong als vrijwilliger actief bij het jongerencentrum in Wognum. Daar merkte ik hoe groot de invloed is van het beleid. Ik liep tegen allerlei regels aan en had de gemeente nodig. Als je de wegen kent, krijg je meer gedaan. Het wekte mijn interesse voor de politiek en in 2012 sloot ik me aan bij de fractie van D66. Ik was acht jaar raadslid en werkte daarnaast als maatschappelijk werker en in het welzijnswerk. Onder andere met mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking en ouderen. Later ook in het management. Prachtig werk. Geen wonder dat mijn hart ligt bij het sociaal domein.”

Verschil maken
In 2022 werd Yannick wethouder, een fulltime baan binnen de gemeentelijke politiek. Andere koek, zo ver weg van de sociale werkvloer, maar met genoeg ruimte voor zijn sociale hart en ideeën. “Als gemeente kun je een belangrijk verschil maken voor mensen in een kwetsbare positie. Een klimaat scheppen waarin iedereen mee kan doen, op zijn of haar eigen niveau. En van daaruit ook kan groeien. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), decentralisatie en participatie zijn daar voorbeelden van.”

Sociale waarde
Yannick vermoeit ons liever niet met ambtelijke taal en gemeentelijke wetmatigheden. We zitten daar ook niet voor om tafel, het gaat over kermis. Wat dat te maken heeft met het sociaal domein? Meer dan je denkt.
“Kermissen, Draverijen en andere lokale feesten vallen onder de directe verantwoordelijkheid van de burgemeester en dat gaat over de domeinen heen. Er zijn vaste afspraken omtrent vergunningen en veiligheid. Maar buiten dat is kermis onderdeel van het cultureel erfgoed van Westfriesland. Ongrijpbaar voor veel mensen buiten de regio, maar voor ons al van oudsher heel belangrijk. Dat maakt ook dat we het moeten koesteren; het verbindt mensen uit het dorp en die daar binding mee hebben. Het is een reünie. Mensen die uit het dorp zijn weggegaan komen ieder jaar terug naar de kermis. Dat is goed voor familiebanden en vriendschappen. De vraag is niet kom je naar de kermis, maar waar zien we elkaar? Die sociale waarde vind ik ontzettend belangrijk.

Alcoholpreventie
Als raadslid ging ik, samen met andere raadsleden, het gesprek aan met de burgemeester over alcoholgebruik, grote kermisborrels en hoe we daarmee omgaan. Er moeten regels zijn, maar we willen het karakter van kermis niet schaden. Dat zorgt wel eens voor dilemma’s.
Als wethouder sociaal domein houd ik me onder andere bezig met alcoholpreventie. Zonder belerend te doen is dat een zorg, met name richting jongeren. Tuurlijk wordt er tijdens kermis veel gedronken, daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen, maar we zijn er met elkaar verantwoordelijk voor om het binnen de perken te houden.

Verschoven norm
Zo’n 10 jaar geleden werd de leeftijdsgrens om alcohol te mogen nuttigen van 16 naar 18 verhoogd. Dat was toen echt wel een ding, maar inmiddels weet de jeugd niet beter. De norm is verschoven en daar houden wij ons aan. Met de polsbandjes die je in Wervershoof moet dragen tussen de 18 en 25 jaar is dat goed te handhaven, maar sociale controle is minstens zo belangrijk. Geniet volop, maar kijk naar elkaar om. Een feest moet wel een feest blijven.

Extra dag kermis
Het leuke van de kermis in Wervershoof vind ik de vele cafés. Je kunt echt van kroeg naar kroeg en dan kom je vanzelf langs alle attracties. Zo blijven verschillende generaties ook dicht bij elkaar in de buurt. Dat is wel de kracht van de kermis in Wervershoof, er is veel eenheid.

Ook deze kermis ontwikkelt zich.
Het verzoek om de kermisattracties al op zaterdagavond te laten draaien is besproken in het college. Ik ben blij dat het doorgaat, wat is er mooier dan nóg een dag kermis. Het geeft meteen aan dat tradities ook meegaan met hun tijd. En juist voor tieners onder de 18 jaar is dit te gek. Rondhangen bij de botsauto’s met leeftijdsgenoten is toch prachtig! Deze extra dag kermis maakt het nog meer een evenement voor alle leeftijden.

Ja, ook voor mij. Ik ga dit jaar met ons zoontje van net 1 op pad. De geschiedenis gaat zich herhalen. Eerst maar eens beginnen bij de draaimolen.”

Vorig artikel“Voor veel gasten hoor ik bij hun jeugd”
Volgend artikelHèt Café wenst iedereen de allermooiste kermis!