Op vrijdag kwam Hans Nauta een lezing bij ons houden over het verloop van de luchtoorlog van 1940 tot 1945 boven de regio West-Friesland. Deze werd vooral bepaald door Vliegveld Bergen.

Dit van oorsprong Nederlandse vliegveld werd door de Duitse Luftwaffe gebruikt als dag- en vooral nachtjagerbasis. Ter ondersteuning daarvan werd een grondradarstation bij Medemblik gebouwd. West-Friesland werd daardoor al snel het toneel van neergeschoten geallieerde toestellen. Later in de oorlog zou de regio een belangrijke rol spelen in verband met de wapendroppingen voor het Verzet. Tijdens deze lezing werd er aandacht besteed aan sommige luchtoorlog incidenten, maar ook werd er ingegaan op diverse luchtaanvallen en fotoverkenningen in deze regio. Wat deze lezing ook nog wel iets speciaal maakte, was de ondersteuning door een grote hoeveelheid nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

Hans Nauta doet al meer dan 30 jaar gedetailleerd onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar alle aspecten van de luchtoorlog boven Noord-Holland. Om 22.25 uur was Hans klaar met zijn lezing en konden wij met z’n allen constateren dat dit een bijzonder interessant onderwerp was en dat Hans dit heel boeiend had verteld.

Onze volgende clubavond is op vrijdag 13 december, dan komt imker Jan Glazenborg van De Bijenstal Opperdoes een lezing geven over het wel en wee van de bijen.

Namens Mannenclub 2000
Sjaak Lakeman