Sandra Arendz (1976) woont samen met haar man en twee puberdochters in Andijk. Uit eigen ervaring weet zij hoe belangrijk het is dat kinderen zich veilig, vrij en in verbinding met anderen voelen, ook als de omstandigheden lastig zijn. Daarom startte zij, met twee andere moeders en een vader, de G-soos in Andijk. Nu onderdeel van Jongerencentrum The Future.

We hadden alle drie een kind met problemen waardoor ze moeilijk contact konden leggen met leeftijdsgenoten. Dat ging me zo aan het hart. We staken de koppen bij elkaar en binnen een maand tijd hadden we de G-soos op poten. De G staat voor gehandicapt. In eerste instantie wilden we een andere naam kiezen, maar G-sport was al zo bekend dat ouders het snel oppikten. Door de naam hoefden we weinig uit te leggen, waren er snel kinderen die aanhaakten en kregen we hulp van andere ouders. In samenwerking met de gemeente kreeg de G-soos ruimte binnen jongerencentrum The Future aan de Sportlaan in Andijk. Het liep meteen supergoed. Na een tijdje ging de naam G-soos automatisch over in The Future. Vanuit het jongerencentrum organiseren we nu avonden voor verschillende doelgroepen.

Drie dagen open
Het jongerencentrum is op drie dagen open. Voor elke leeftijdsgroep hebben we wat te bieden. De avonden zijn voor jongeren vanaf 11 jaar. Om de week is er op woensdag een kidsmiddag voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. We organiseren activiteiten en kinderen kunnen poolen, tafeltennissen, gamen of gewoon een beetje chillen.

Liever Bingo
Het grappige is dat we een verschuiving zien in de behoefte. Voor de Coronatijd was de X-box en de Playstation vooral populair. Nu willen ze liever Bingo spelen. Je zou denken: dat is iets voor bejaarden, maar onze jongeren vinden dat dus helemaal geweldig. Ze zijn super fanatiek met elkaar. Op de kidsmiddag deden we laatst stoelendans. De keer erna vroegen ze wanneer we dat weer gingen doen.
Met diverse organisaties oriënteren wij ons op andere activiteiten die we kunnen aanbieden, bijvoorbeeld op het gebied van sport. Ook dat haalt ze achter die spelcomputer vandaan.

Vrijdagavond, G-soos avond
De vrijdagavond is G-soos avond; voor kinderen die om wat voor reden dan ook wat extra steun en aandacht nodig hebben. Soms is dat omdat ze een duidelijke diagnose hebben maar dat hoeft niet. Het kan ook zijn dat een kind erg verlegen is. Ze zitten vaak verderop op school, bijvoorbeeld op speciaal onderwijs en hebben weinig vriendjes. Bij The Future kunnen ze dan toch leeftijdsgenoten ontmoeten die in de eigen omgeving wonen.
Natuurlijk zijn hun vrienden ook welkom, maar wij zien erop toe dat ze niet overbluft worden. Soms is het gewoon te druk en dat zit onze doelstelling in de weg. Sommigen passen beter op de woensdagavond. Dan hebben we de muziek lekker hard staan en zijn er meer prikkels. Als we dat aan de kinderen uitleggen, begrijpen ze het onderscheid wel.

Prikkelvrije omgeving
We zorgen op de vrijdagavond voor een prikkelvrije omgeving zodat iedereen zich prettig kan voelen. Ze kunnen gezellig kletsen of een spelletje spelen, maar we leren ze ook hoe ze met bepaalde dagelijkse situaties om kunnen gaan. Bijvoorbeeld als ze straks zelf verderop uitgaan en met geldzaken te maken krijgen. We leren ze zelfredzaam te zijn en voor zichzelf op te komen. Altijd op een speelse manier en onder begeleiding van minimaal twee volwassen vrijwilligers. Mensen die de kinderen kennen, zodat ze zich veilig en vrij voelen om zichzelf te zijn.

Bestuur en vrijwilligers
Toen het oude bestuur van The Future ermee stopte, pakte ik samen met Bert Steeman, die toen jongerenwerker was, ook de woensdagavond op. We kregen hulp van Jalisha Meegdes en Bram Neij en inmiddels vormen wij met zijn drieën het bestuur. Zo fijn om samen te kunnen sparren en taken te kunnen verdelen.

Vrijwilligers gezocht
Het komt wel eens voor dat we te kort vrijwilligers hebben en we een avond moeten cancellen. Dat vind ik erg, er moeten toch meer mensen zijn die dit ook voor deze kinderen willen faciliteren. Je hebt geen ervaring nodig, als je maar een beetje jeugdig van geest blijft. En al help je maar een avond in de maand, prima!

Vertrouwenspersoon
Naast de avonden voor de kinderen, leg ik ook contacten met opbouwwerkers, gemeente en andere jeugdcentra. Ik ben vertrouwenspersoon voor de kinderen. Wat ze mij in vertrouwen vertellen, blijft ook bij mij. Maar soms is het nodig een hulplijn in te schakelen. Ik vind het een uitdaging om ervoor te zorgen dat ik steeds weer een jongere kan helpen. Ik weet inmiddels welke paden ik kan bewandelen. Dat is heel fijn.

Ervaringsdeskundig
Ik heb zelf twee kinderen met autisme en ADHD. Ik weet hoe moeilijk het voor hen was om vriendschappen op te bouwen. Daarom zei ik volmondig ja toen ik hiervoor gevraagd werd. Op school hielp ik leerkrachten ook met jongeren met leerproblemen. Ik herken de problematiek en zie waar ik kan helpen. Nee, ik heb daar nooit een opleiding voor gehad, maar ben er ingerold. Ontzettend blij dat ik het kan en mag doen.

Vragen of aanmelden als vrijwilliger?
T: 06 18845854
M: Jcthefutureandijk@gmail.com
Facebook: @jcthefutureandijk

Tekst: Mieke de Beer-Koomen

Vorig artikelThomasviering in de Kapel Andijk
Volgend artikel40 Jaar Kapsalon ’t Buurtje