ANDIJK – Irene Schouten is geëerd voor haar prestaties tijdens het marathonseizoen 2018-2019. Irene ontving uit handen van de disciplinemanager Marathon van de KNSB een prachtig bronzen beeld gemaakt door kunstenaar Gerrit van Emous.

Irene Schouten (ook 27) won vorig seizoen als marathonschaatsster bijna elke wedstrijd waarin ze aan de start verscheen. Slechts bij een van de drie natuurijskoersen in het Zweedse Lulea lukte dat niet. Haar resultaten zijn indrukwekkend. Ze nam deel aan acht wedstrijden om de KPN Marathon Cup, inclusief de openingskoers in Amsterdam en de finale in Leeuwarden, en won ze allemaal.

Bij de Trachitol Trophy streek de Andijkse vier dagen achter elkaar de winst op en dus was ook de eindzege voor haar. Net als in 2016, 2017 en 2018 werd Schouten ook weer Nederlands kampioen op kunstijs. En ze won dus ook twee wedstrijden op het Zweedse natuurijs. Het klassement om de KPN Marathon Cup schreef ze niet op haar naam, omdat ze vanwege haar ambities op de massastart wel wat marathons moest laten schieten.

Voor de jury was dat laatste geen obstakel om aan Schouten de jaarprijs uit te reiken. Ze was weliswaar minder aanwezig dan we zouden willen, maar ze stond vaker wel dan niet aan de start. En ja, als je dan ook nog elke keer op het hoogste treetje van het erepodium staat, dan is die titel Marathonschaatsster van het Jaar dik verdiend.

Irene Schouten kreeg haar prijs vandaag uitgereikt in Amsterdam bij de ploegpresentatie van Team easyJet, zoals haar equipe bij langebaanwedstrijden heet.

Bron: Medemblik Actueel