Op 1 juni zetten Joost, Antoinet en Paulien de handtekeningen op de koopakte. Hèt Café van Wervershoof is nu van kop tot onderste steen eigendom van het driespan. De aankoop van het pand zou langer duren dan verwacht, maar het succes van het café nam een vlucht. Een succes dat schuilt in het thuisgevoel. In Hèt Café kun je altijd jezelf zijn, of je nu blij bent of verdrietig. Want het leven is niet alleen maar mooi, zo weten de drie maar al te goed. Een daarom vieren zij wat er te vieren valt. Met ons.

Een hele horde jongelui parkeert hun fiets bij Hèt Café. Tussen de vele andere fietsen staat het karretje van Ans Bakker-Van Wessum. Kan niet missen, iedereen kent het kleurige, gehaakte dekje op de rugleuning. Ze is er met man en zoons. Het typeert de diversiteit aan gasten die het café aan de Dorpsstraat weten te vinden. Het is dolgezellig binnen, 4 Tinten Grijs speelt het dak eraf. Figuurlijk dan, het dak van het café beschermt de bezoekers tegen de stortbuien op deze eerste Pinksterdag. Het is droog onder het dak van Hèt Café, van hun café, van het café van Wervershoof, nu ook officieel weer in eigendom van Wervershovers.

Overname
Ook op 1 december 2015 is het feest in Hèt Café. Op die datum nemen Joost Buis en Antoinet Zwan en Peter en Paulien van der Velde-Zwan de kroeg over van Jaap Buis. Het pand is eigendom van de firma Westerbos. Nog wel, het viertal maakt de afspraak het spoedig te kopen. Eerst eens wennen aan het ondernemerschap in de horeca. Het is nieuw voor ze. Maar hoewel ze het nog nooit hebben gedaan, denken ze dat ze het wel kunnen. En ze hebben gelijk.

Dit zijn wij
Paulien: “Toen Joost het logo maakte, met de vier icoontjes en kleuren, wist ik al: dit is wie wij zijn en wat we willen uitdragen. Bij ons kun je genieten van een frissie, een biertje, een happie eten en muziek. Van alles tegelijk of van een klein stukje. Kort of lang, alles kan en alles mag. En zo ervaren onze klanten het ook. Op eerste Pinksterdag kwam dat even heel goed bij me binnen. Het was gezellig druk, jong en oud zat, at en danste door elkaar. Een groepje zat te kaarten, een ander groepje verdiepte zich in de status van hun bierkaart, weer een andere groepje zat lekker te eten en er werd volop gedanst. Ik werd er zo ontzettend blij van. Dit is wie we zijn, dacht ik opnieuw en nu is het ook echt van ons én van de gasten.”

Van kwartet naar trio
Door de gebundelde krachten van het viertal, groeit het succes van Hèt Café. Met Joost als bedenker, muziekman en graficus. “Joost zit altijd wel op een ideetje te broeden”, aldus Paulien en Antoinet. Met Antoinet als organisator, regelaar en aanpakker. Met Peter als kok en Paulien als vliegende kiep en gastvrouw overdag. Samen vormen zij de vierkoppige directie. De eerste periode zijn ze zeven dagen per week open. Dat was iets te veel van het goede. Bovendien voelt Peter zich beter thuis bij de politie waar hij fulltime naar terugkeert. Het is een eerlijk verhaal waar een nieuwe dynamiek uit ontstaat. Ze wijzigen de openingstijden, Paulien neemt de keuken over van Peter en ze gaan met een driekoppige directie verder.
Paulien: “Het was even schakelen, maar ook dat ging prima. Ook voor Peter. Hij heeft ons altijd in alles gesteund. En waar nodig hielp hij mee.”

Thuiskomen
De aankoop van het pand laat op zich wachten, maar het drietal maakt hun droom waar: een plek bieden waar je thuis komt, waar je mooi an zit, slap kunt ouwehoeren, je gevoel kunt delen, kunt schuilen voor de -soms innerlijke- storm en waar je gewoon kunt zijn wie je bent. Waar je van live muziek geniet of verzoekjes indient als er ouderwets plaatjes worden gedraaid. Waar je heerlijk in de watten gelegd wordt, maar je ook vrij kunt voelen om je bord zelf even weg te brengen en je na het eten van spareribs even je handen wast bij Paulien in de keuken. Net waar je zin in hebt. Of je nu gast bent of lid van het team, iedereen is even belangrijk.

Driemansduo
Joost: “Onlangs speelde er een band bij ons die begon als duo. Nu zijn ze met zijn drieën en noemen ze zichzelf een driemansduo. Ik vind dat mooi en het past ook wel bij ons. We begonnen in 2015 als twee stellen met zijn vieren. Nu zijn we met zijn drieën, één stel en Paulien. Onlosmakelijk verbonden, binnen ons driemansduo zijn we allemaal even belangrijk.”

Gedragen door een vol café
Ook Peter bleef nauw verbonden. Het wrange lot bepaalde dat hij vorig jaar juli overleed aan kanker. Nu zijn ze echt met zijn drietjes. De aankoop, die na roerige jaren, nu eindelijk een feit is, zorgt voor gemengde gevoelens.
Paulien: “Natuurlijk, ik ben er blij mee, maar het is ook heel dubbel. Alles wat ik doe, doe ik met Pé in mijn gedachte. Hij was altijd zo positief en zou zeggen: ga ervoor! Daar houd ik me aan vast. Het is heel fijn dat ik kan werken met mijn zus, dat is zo eigen. Zij kent mij door en door. Met Antoinet en Joost samen en mijn jongens thuis, kom ik er wel. Als ik er doorheen zit word ik door hen gedragen én door een heel café vol dansende mensen. Blijdschap werkt aanstekelijk. Dat doet me zo goed. Net als even die knipoog, die hand op mijn schouder en die vraag hoe het met me gaat. Dat mag altijd. En als het me te veel wordt, dan kruip ik lekker in de keuken of ga ik naar huis. Maar, ik kom altijd weer terug, want ook voor mij is Hèt Café mijn thuis. En nu is het ook echt van ons.”

Hèt Café, ons café
Het is bewonderenswaardig hoe het driespan zich de afgelopen jaren staande hield. Door Corona was Hèt Café in totaal een heel jaar gesloten. Het zette alle horeca behoorlijk onder druk; velen hielden het hoofd niet of nauwelijks boven water. De ziekte en het overlijden van Peter trof hen in die periode recht in het hart. Het hele dorp huilde mee.
Antoinet: “Het gemis blijft, maar onze klanten sleurden ons er doorheen. Door kaartjes, berichten en omdat ze naar Hèt Café bleven komen. Die betrokkenheid steunt ons enorm. Het café is nu ook echt van ons, maar dat ons is veel meer dan ons drieën. Dat ons staat voor alle liefhebbers van Hèt Café. En dat vieren we graag met hen.”

Op vrijdag 10 juni vanaf 17.00 uur ben je van harte welkom om het woordje ‘Ons’ een extra lading te geven en er een feest van te maken!

Mieke de Beer-Koomen

Vorig artikelNationale Buitenspeeldag bij de Schoof
Volgend artikelSluiting na drugs- & wapenvondst in Andijk