Op 2 Januari 2024 was uitgenodigd door het bestuur tijdens de Nieuwjaarsborrel de heer Wil Hartog. Zijn bijnaam was de WITTE REUS en WITTE TORNADO! Hij droeg altijd een wit motorpak terwijl iedereen zwart droeg.

Wat een spreker is die man, voor een volle bak vertelde hij gepassioneerd en zelfs geëmotioneerd  zijn levensverhaal. Hij is geboren in 1948 in Abbekerk. Daar werd door zijn vader de start gemaakt met een grasdrogerij die later, omdat er vlakbij steeds meer woningen werden gebouwd, ging verhuizen naar Lambertschaag, het was een strategisch punt, aan de ene kant lag er gas en aan de andere kant elektriciteit.

Wil hield van snelheid, hij deed mee aan pony- en paardenracen op 10 jarige leeftijd, maar reed ook al regelmatig in de Mercedes van zijn vader. Op 16 jarige leeftijd kocht hij een Berini brommer voor 300 gulden en toen hij 18 was zijn eerste motor.

Met de motor ging hij een keer flink onderuit in de Wieringermeer, dat was toch wel gevaarlijk dat racen door de Wieringermeer. Daarom schreef hij in zich in 1967 in op Zandvoort voor training en wedstrijden. De eerste keer werd hij 8e bij de 125 cc, hij was teleurgesteld, maar ontving toch een medaille en dat gaf een geweldige kick voor hem om door te gaan. Al snel ging het de goede kant op en werd hij 5x kampioen in 125 cc en daarna ging het ook goed in de 250 cc. In 1972 werd hij Nederlands kampioen in de 250 cc,  maar in 1976 ging hij deelnemen in de 500cc klasse met een Suzuki RG 500 op de TT van Assen.

Hij was ziek, zwak en misselijk en het weer was koud en nat, maar hij wist zijn motor toch aan te duwen. Hij volgde de snelle Christian Estrosie, maar die viel en zo kwam hij aan kop en wist hij toch op miraculeuze wijze de TT te winnen. De race werd voor ons getoond op het beeldscherm en bij het zien van de euforie van de mensen werd Wil emotioneel; dit was de mooiste dag van zijn leven. Het was een geweldige prestatie en er kon geen pauze vanaf want Wil ging gewoon door met vertellen. Zijn erelijst is gigantisch met al zijn overwinningen.  Dit heeft heel veel goodwill opgeleverd voor zijn grasdrogerijbedrijf.

Piet bedankte Wil met een leuke attentie en zei dat we allemaal hebben genoten van zijn verhaal en hij kreeg van de leden een donderend applaus.

K.K.

Vorig artikelSeniorennieuws
Volgend artikelUitreiking zilveren parochiespelden