Haai Boerderaai een van de vele koopjes van de gemeenschapsveiling aangeboden door Yvon en Dirk Laan. Zaterdag 11 mei was de geplande middag van een wel heel geslaagd fietstochtje naar vijf verschillende boerderijen aan de Dorpsstraat. Een middag vol verrassingen.

Allereerst het gezelschap. Het leek erop dat dit zou bestaan uit vijf heren en een dame, maar het werden vijf dames en een heer. Vier kopers, in dit geval de heren hadden het voor hun vrouwen en in een geval voor zijn moeder gekocht, met uitzondering van Siem Jan en Annet, de ene dame. En zo stapten op die zonnige zaterdagmiddag ook Maya, Helma, Margareth en Anneke op de fiets om samen met Dirk en Yvon op pad te gaan.

De tweede verrassing was de Haai van Haai Boerderaai te zijn. Die stond voor High Tea and Coffee, maar ook High Beer en High Wine, plus de lekkernijen die daarbij horen.

En last but not least de stolpen, want hoe maak je van een bedrijfswoning, een Westfriese stolp een gezellige woning?

De eerste, ook het oudste pand van Wervershoof ( bij de laatste verbouwing bleek dat hij uit de 17e eeuw stamt)  de stolp van de de familie Neefjes. Nog steeds bewoond door twee familie families Neefjes. ( een kangoeroewoning dus, maar dan een die past bij de stijl en ouderdom van de stolp.) Marie- José heette ons van harte welkom in haar huis en vertelde ons, terwijl wij genoten van koffie en thee met scones en andere lekkernijen over de recente verbouwing. Toen het tijd was om weg te gaan liet ze ons nog in de met boerengeeltjes belegde gang, een oude waterput zien.

De tweede boerderij was de boerderij van Hauwert, die in 1927 was gebouwd. Hier ontmoetten we oud-bewoner Nico Hauwert, die ons veel kon vertellen over de boerderij en de oude situatie. In 1995 werd de boerderij door de gemeente verkocht aan de familie Buysman-Schutte, die van de boerderij een woonhuis maakten. Sacha en Stefan, de huidige bewoners hebben het weer meer naar hun eigen smaak ingericht. Een grote wens van Stefan Deen is het behoud van de oude hoogstam perenboom.

Door naar de boerderij van de familie Dudink. Jan heeft met oog voor detail, dankzij veel geduld en doorzettingsvermogen deze uit 1880 gedateerde stolp, opnieuw opgebouwd. Ook hier zaten we aan een lange tafel met uitzicht dit keer op de landerijen erachter, genietend van de tweede ronde high beer en high wine, te luisteren naar de hindernissen die Jan moest overwinnen om de boerderij in zijn oude glorie, maar solide, te kunnen herstellen. De vierde boerderij is een project in ontwikkeling. De voormalige boerderij van boer Neefjes werd gekocht door Sam en Gerda Kaardemaker – Koper. Wij mochten een kijkje nemen. En hoewel de aanpak anders is, belooft dit ook een echt thuis te worden. Hielden we tot dan de tijd goed in de gaten, werd dat nu anders. Later dan gepland gingen we naar de buren, naar de boerderij die door kortsluiting afbrandde. Veel van het oude hout is afgespoten en opnieuw gebruikt. Iets wat we vaker hoorden. Zo blijven de stolpen authentiek. En ook hier boerengeeltjes in de hal. Met de nieuwe eigenaren Richard en Monique Kragting hebben we nog lang nagepraat. Wij hebben een leerzame en gezellige middag gehad. Dank aan de initiatiefnemers Yvon en Dirk Laan en aan de mensen die ons hun huis hebben laten zien.

We mogen trots zijn op mensen die de karakteristieke panden behouden en bewonen.