Eindelijk, na twee jaar wachten was het dan zover op zaterdag 24 september. Het “Winterspektakel” kon toch nog gehouden worden. Drie bedrijven t.w. Haakman Flowerbulbs BV (Dirk Jan Haakman en Michiel Kruijer), Automated4u (Bulbmanager) (Edwin Hauwert en Bart Glim) en Fons Dudink Bouwspecialist hadden in maart 2020 een koopje aangeboden om in september van dat jaar een gigantisch “Winterspektakel” te houden.

Echter, corona gooide twee jaar lang roet in het eten en kon het spektakel niet doorgaan. Achttien keer twee stellen konden bieden op het koopje. Het bleek een gouden greep van de drie bedrijven want er werd enorm opgeboden. Nog nooit was er zóveel geld opgebracht voor één koopje, € 12.500. Ook in Andijk werd het aangeboden. Totaal konden dus 36 personen genieten van een dag die begon om 13.30 uur bij de firma Haakman en eindigde om 24.00 uur ’s nachts óók bij Haakman.

KOELCEL was IJSCEL
De opening werd bij de ingang gedaan door Dirk Jan Haakman. Hij verzocht ons om naar binnen te gaan en vooral voorzichtig te zijn omdat de vloer in die ruimte spekglad was. Wat bleek, we kwamen in een koelcel terecht waar het -2 graden celsius was. Een prachtig versierde ruimte in wintersfeer, die toch gebruikt kon worden omdat het bij Haakman schreeuwend druk is. We werden in de ruimte ontvangen door een zingende Emiel Huisman en de stripfiguren Flappie en Happy Feet. Deze twee gingen met alle deelnemers op de foto en zorgden voor een hilarische noot. We kregen allemaal een nummer toegewezen van één tot negen in vier verschillende kleuren. Zodat er groepjes van vier personen bij elkaar gingen zitten en kennis met elkaar konden maken. Koffie en grote warme appelflappen werden geserveerd. Om het geheel wat leuker te maken stond er op iedere tafel een jampotje, genaamd “IJsbrekers”. Daarin zaten tien vragen die na kennismaking besproken konden worden. Een voorbeeld: “Wat wilde u vroeger het liefst worden” of “Wanneer heeft u voor het laatst gehuild”. Vragen die door iedereen serieus besproken werden, zo leerde men elkaar kennen. Vooral omdat na een bepaalde tijd doorgeschoven moest worden naar een andere tafel. Aan het eind van deze eerste etappe zong iedereen uit volle borst mee met Emiel Huisman die het lied “You’ll never walk alone” een mooie afsluiting vond. Rond 15.15 uur werden we met verrassend vervoer naar de volgende locatie gebracht n.l. Fons Dudink Bouwspecialist op de Handelsweg.

CURLING
Hier stond ons een spektakelstuk te wachten dat z’n weerga niet kent. Zelf het NHD was aanwezig om er verslag van te doen. De organisatie had de amusementsband “de Bloknoten” uit Blokker uitgenodigd om een optreden te verzorgen voor de deelnemers. Dit werd zeer gewaardeerd en iedereen zong en klapte mee op het ritme van de band. Na een aantal nummers gespeeld te hebben werden ze door ons allen uitgezwaaid. Voor het spel had de organisatie speciale op curlingschijven lijkende karretjes laten maken om er mensen op te kunnen vervoeren. Dat dit de lachers op de hand kreeg was heel terecht. Er was een baan uitgezet waarop de cijfers 1,2,3,4,3,2,1 waren gezet. Ongeveer een meter uit elkaar. De deelnemers met de vier kleuren die in de ijscel bekend waren gemaakt moesten bij elkaar. Zo streden vier partijen om de winst. Het was de bedoeling dat van iedere kleur één iemand moest plaatsnemen op de “curling” en twee anderen hem/haar een zodanige zet gaven vanuit de werk hal naar buiten dat het team zoveel mogelijk punten scoorde. De “vegers” bestonden dit keer uit teamleden met bladblazers, wat een hilarisch gezicht was. Af en toe knalde er een “curling” tegen de boarding of tegen elkaar wat veel gelach met zich meebracht, maar gelukkig vielen er geen gewonden. Er werden twee ronden gedaan en uiteindelijk kwam er een winnaar na een finale ronde en ook werd er nog om de derde en vierde plaats gestreden. Ondertussen stonden er langs de kant van de baan kuubkisten als tafel waarop allerlei lekkere dingen stonden en natuurlijk de dranken. Ook werden diverse heerlijke hapjes uitgedeeld door de organisatie. Na dit spektakelstuk werden we met speciaal vervoer, wat echt winters koud was (brrrr) naar de volgende locatie gebracht. Het bedrijf van Automated4u (Bulbmanager) op de Graanmarkt in Zwaagdijk.

WINTERSPEKTAKEL cq OKTOBERFEST
Het was dan nog wel september, maar de ruimte in de hal was totaal omgebouwd in een Duitse Oktoberfest feestzaal. Met sfeervolle wintermuziek werden we daar ontvangen door dj Dennis. Aan lange tafels konden de deelnemers gaan zitten en genieten van grote bierpullen die samen met kleine vaatjes bier op tafel klaarstonden. Ook werden de niet bierdrinkers niet vergeten, er kon van alles besteld worden bij de “oberinnen”. Tot ieders verbazing stond het AOW jongerenkoor op een gegeven moment boven op de balustrade klaar om een serenade te brengen. Geen gewoon optreden, nee, Kerstliederen werden ten gehore gebracht. De hele zaal zong de bekende nummers uit volle borst mee wat een unieke sfeer bracht in de zaal. Een groot applaus als dank voor dit spontane optreden viel hen ten deel toen het laatste nummer gezongen was. Hierna was het de beurt voor een kostelijke wintermaaltijd geheel verzorgd door Daarom Catering van Jos Neefjes en zijn vrouw. We begonnen met een overheerlijke erwtensoep en roggebrood met spek. Daarna kon er gekozen worden uit een “brötchen wurst mit sauerkraut”, of grauwe erwten met spek. Afgesloten werd met een heerlijk ijsje. Na enige tijd uitbuiken werd de groep vriendelijk gevraagd om zich weer klaar te maken voor de volgende verplaatsing. De reis ging met hetzelfde speciale vervoer als op de heenweg, wederom pittig koud!!! We gingen terug naar de thuisbasis van Haakman op de Molenweg.

APRÉS SKI CAFÉ
Als afsluiting van deze dag stapten wij tot onze verbazing door een prachtig versierde hal een echt winters café binnen. Niet van echt te onderscheiden. De organisatie had zichzelf hiermee weer overtroffen, geweldig. Iedereen kon een plaatsje innemen en na enige drankjes werd er een heuse quiz gespeeld. Martin Ooijevaar van QuizEvents was de quizmaster die deze keer vragen had die allen iets met de winter gemeen hadden. Er werd fanatiek gestreden in groepjes van vier. De antwoorden moesten geschreven worden op een kunststof lei die per vraag getoond moest worden aan de quizmaster die daar weer punten voor gaf. Er waren per vraag prijzen voor de ene keer de goede antwoorden en een andere keer voor de meest foute antwoorden. Dozen vol prijsjes werden er uitgereikt. De laatste vraag was een opdracht. Er stond een stelling met 6 zogenaamde ijspegels die gevangen moesten worden. Steeds viel er een ”pegel” naar beneden en soms ook twee tegelijk. Ook hier weer voor de winnende ploeg een prijs. Hierna trok de quizmaster zich even terug om de totaaluitslag te berekenen. Ondertussen kon iedereen napraten over de toch wel moeilijke vragen. De winnende ploeg ging er met een mooie prijs vandoor. De ploeg vroeg aan de organisatie of het lied “We Are The Champions” opgezet kon worden. Edwin Hauwert vond dit een goed idee en reageerde heel alert door de microfoon aan een van de winnaars te geven en zei: “ga je gang en zing het zelf maar”. De hele zaal deed uiteraard mee en dit item werd zodoende al zingend afgesloten.
Alsof het allemaal nog niet genoeg is geweest diende het volgende optreden zich al aan. Jawel, een echte Duitse schlagerzanger kondigde zich aan, genaamd Wolfgang Schwalbe in”een echte “Lederhose”. Kwam weliswaar uit Volendam maar hij kreeg wel de hele zaal mee met o.a “Rosamunde, “Achtung! Hossa”, “Du Bist Das Mädchen” en nog vele andere. Hij bracht alles op een leuke, gezellige manier en kreeg alle lachers op z’n hand op de manier waarop hij een en ander bracht. Er kwam zo langzamerhand een einde aan een prachtige dag die bijna een klokje rond geduurd heeft. Als afsluiting kregen we nog twee optredens van de André Hazes muziek. Thomas Stam bracht drie nummers die bijna niet te onderscheiden waren van de echte Hazes en ook hier konden de meeste aanwezigen bijna alles meezingen. Als laatste bracht onze medegast Michael ( de zingende treinconducteur) ook nog een paar nummers van Hazes ten gehore en hiermee was het feest toch wel rond. Ik denk dat ik namens alle aanwezigen die dit koopje hebben gekocht, de organisatie en vrouwen (die zich ook de hele dag volledig hebben ingezet) heel erg bedank voor een grandioze dag die ons niet te verwachten onderdelen voorschotelde. Nogmaals heel veel dank.
Een Gemeenschapsveiling fan.

Vorig artikelGeslaagde sponsorloop voor het dak van de kerk
Volgend artikelOVW Café 13 oktober: presentatie Jacco Hofland, De Risico Strateeg