Op donderdag 26 januari wordt de film “Adam, waar ben je?”
met inleiding door Alexander Plyska, gedraaid in De Kapel.

Een bijzonder filmproject van Oekraïense producer Alexander Plyska en cineast Aleksandr Zaporoshchenko. Deze filmdocumentaire met Nederlandse ondertiteling
geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos.

De film is al in 10 landen uitgebracht (Letland, Estland, Litouwen, Griekeland, Cyprus, Georgia, Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Bulgarije) en nu ook in Nederland te zien.

Mount Athos ofwel ‘’Heilige berg’’ is een 50 kilometer groot schiereiland. Tussen 963 en 1545 werden hier maar liefst veertig kloosters gebouwd. Inmiddels zijn dat er twintig waaronder het klooster Dochiariou (eind 10e/begin 11e eeuw). In dit klooster speelt ‘’Where are you Adam?”

Vanaf 1060 tot 1912 was de monnikenrepubliek autonoom. Ze bleef dit ook tijdens het Turkse regime. Totdat de Grieken de macht overnamen. Na veertien jaar afhankelijkheid werd ze in 1926 weer zelfstandig. Mount Athos is het geestelijk en cultureel centrum van de Byzantijnse kerk. De kloosters bezitten een schat aan manuscripten en boeken. Tot de kunstvoorwerpen behoren fresco’s, mozaïeken en miniaturen. De monniken leiden een leven van introspectie, afzondering en gebed. Sinds 1990 nam het aantal monniken en novicen drastisch toe. Dit dankzij de instroom van vaak afgestudeerde jongeren uit het voormalig Sovjetblok. Het waarom ontdek je in de film ‘’Where are you Adam?’’

Het is een uitzonderlijke, visueel rijke en unieke beschouwende documentaire over de monniken en hun leven in een wereld die niet beheerst wordt door de klok. Prachtige beelden van de natuur, de ritmes van de seizoenen en de toewijding van de monniken, hun beproevingen, pijn en saamhorigheid. De film heeft diverse nominaties en prijzen in de wacht gesleept. In 2019 won hij de Grand Prix van het Internationale filmfestival ‘’Pokrov’’. Ook behaalde de film een nominatie voor de publieksprijs van de ‘’Golden Dziga Price.’’ Er is voorafgaand aan de film een inleiding door de maker van de film, cineast Aleksandr Plyska. De nabespreking is o.l.v. Gert Scholten en Katia Novikova, vertegenwoordigster van de stichting. Zij is tevens tolk.

Filmavond in De Kapel
Donderdag 26 januari
Inloop vanaf 19:30 uur
De film start om 20:00 uur
Toegang is gratis.
Koffie/thee €1.50

Vorig artikelLezing ‘Paul van Vlissingen, pionier in stoomtechniek’
Volgend artikelKindermusicalgroep Creatiekracht van start in de Schoof