Stichting Oud Wervershoof organiseert op 3, 4 en 5 mei in Cultureel Centrum De Schoof de expositie ’80 jaar Bevrijding’. De openingstijden zijn van 13.00-17.00 uur, de toegang is gratis.
In dit speciale herdenkingsjaar van 80 Jaar Bevrijding wordt landelijk het hele jaar door veel aandacht besteed aan de bezettingsjaren en de bevrijding. De huidige onrustige tijd laat ons des te meer beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is.
“Terugkijkend naar 1985, 1995, 2015 en 2020 lijkt het voor onze stichting langzamerhand vrijwel traditie geworden om in de
lustrumjaren een expositie te houden. In onze komende expositie ligt de nadruk vooral op Wervershoof in oorlogstijd.
De expositie zal bestaan uit zo’n 35 panelen met veel foto’s, voorzien van begeleidende teksten en ingedeeld in verschillende thema’s. Hiermee hebben we geprobeerd alle facetten onder de aandacht te brengen. Vooral de bevrijding krijgt veel aandacht, omdat onze
plaatselijke fotograaf van weleer, Nico Bot, heel veel heeft vastgelegd van de indrukwekkende eerste herdenking en de groots gevierde driedaagse bevrijdingsfeesten.
Er zullen ook een aantal kunstwerken te zien zijn van onze plaatselijke schilders Cornelis van Rootselaar en Arie Karsten, die de oorlog zelf meemaakten. Het is in hun werk duidelijk merkbaar dat deze donkere periode veel indruk op ze heeft gemaakt, zoals de zeer indrukwekkende serie schetsen over de hongerwinter door Arie Karsten en verschillende indringende gebeurtenissen in het dorp, vastgelegd door Cornelis van Rootselaar. Van deze kunstenaar is ook een prachtig glas-in-loodraam te bezichtigen, dat helemaal gewijd is aan de jaren ‘40-‘45.
De expositie wordt verder aangevuld met veel spullen uit de oorlog, zoals gebruiksvoorwerpen en huishoudelijke artikelen, documenten, bonnen en bonkaarten, soldatenuniformen en militaire artikelen en allerlei andere voorwerpen, alles met hun eigen verhaal.
Tijdens de expositie wordt er ook aandacht besteed aan de muziek uit de jaren ‘40-‘45 en een fragment vertoond uit de documentaire ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ uit 2012, van filmmaker Peter Sasburg, waarin Gina en Janny Langedijk vertellen over hun vader, de omgekomen verzetsman Jan Langedijk.”
De openingstijden zijn van 13.00-17.00 uur, de toegang is gratis.