In een bijzondere setting ben ik aanwezig bij de try-out van de volgende uitvoering van toneelgroep Europa. Het publiek bestaat namelijk uit alle leden van de groep, met uitzondering van de vijf acteurs die het stuk mogen uitvoeren. Nog zonder decor doen Jan van den Berg, Ans Louter, Colinda Mol, Dorothé Reus en Marco Dudink hun uiterste best om de aanwezigen met hun talent aan te tonen dat Craquelé er bij hen al goed in zit.

Daar slagen zij goed in, hoewel zij na afloop toch nog wel verbeteringen zagen, die mij als neutraal toeschouwer geheel niet zijn opgevallen. Het wordt 5, 6 en 7 oktober dus nóg beter. Die dagen brengen zij Craquelé voor ons allemaal op de planken in De Schoof. Via de website kunt u nu al kaartjes reserveren.

De relatiekomedie is een luchtig stuk, dat heel amusant is. Een stel is een tijdje uit elkaar om afstand te nemen. Bij aanvang is het toneel een chaos van bierblikjes, flessen en pizzadozen. Op de bank ligt de heer des huizes zijn roes uit te slapen. Zijn zus komt en spreekt hier schande van, waarna zij gaat opruimen. Haar man is ook mee en begint een gesprek, dat wat ongemakkelijk voor de uitslaper is. Nadat zij weggaan, komt zijn vrouw thuis. Een prachtige ruzie volgt. Daarbij komt nog dat zijn zwager, die hem het een en ander verweet, ook niet vrij is van zaken, die niet in een huwelijk thuis horen. Ingrediënten die garant staan voor een heerlijk avondje toneel.

Maar hoe is dat nu om er als toneelspeler als publiek bij te zitten? Ineke Bakker: “Er was deze keer geen rol voor mij weggelegd. Het stuk wordt met slechts vijf acteurs gespeeld. Op zich was het wel lekker, een rustige zomer. Ik ben een paar keer wezen kijken en ik moet toegeven, dat het toen wel begon te kriebelen. Vanavond kijk ik dus mee. Ik vind dat best wel een keer leuk. Het is een mooi toneelstuk, dat er eigenlijk tussen is gekomen. In verband met omstandigheden, ging de uitvoering van ‘De wijze kater’ in maart niet door. Toch wilde de toneelgroep dit jaar een uitvoering geven. De acteurs hebben een korte voorbereiding gehad en geven nu al een prima voorstelling.”

Het zijn zo drukke tijden voor de toneelgroep. Het uitgestelde toneelstuk ‘De wijze kater’ wordt in de lente alsnog uitgevoerd. Maar eerst Craquelé van Jacques Vriens.

Gerard Bot