Elke.Dag.Een.Mooie.Plaat.Van.Mij.Voor.Jullie. Aan het eind van de rit ontstaat er een prachtige playlist.
Zo begint elke dag een Facebookbericht van Joost Buis. Hij kwam op het idee toen hij met iemand in gesprek was over de organisatie van muziekfestivals, of eigenlijk het niet doorgaan daar van.

“We vonden het erg jammer, dat wij als organisatoren van festivals geen muziek konden laten horen. En toch moeten we deze zomer goede muziek hebben, was onze eensluidende mening. Zo kwam het idee om elke dag een plaatje op Facebook te zetten. Ik wil dit nu een jaar lang doen. Op dit moment zit ik ergens in de 50. Ik heb er dus nog een paar te gaan. Het is af en toe zoeken, want ik wil variatie hebben van oude en nieuwe muziek, bekende en minder bekende nummers. Ik heb al een lijst waaruit ik de komende weken kan kiezen, maar ik ben het jaar nog niet rond.”

Het begint al een fraaie lijst te worden. De lijst is ook te beluisteren via spotify, op te zoeken onder mjzwan. Deze wordt bijgehouden door Michel Zwan. Er is veel diversiteit in de muzieklijst, de ene keer verrassend mooi, de andere keer niet zo. Dat is het mooie van verschillende muzieksmaken. De een vindt een nummer geweldig, een ander haalt er de schouders voor op. Voorlopig komt er elke dag een nummer bij. Er zijn heel wat volgers.

“Ik krijg heel veel reacties. Vanmorgen sprak ik een zangeres, die momenteel geen werk heeft. Zij werkt nu in de pioenen. Vanmorgen had zij geen zin, maar met mijn playlist er bij, werd zij toch weer enthousiast om de bloemen op te pakken. Dat zijn wel leuke dingen om te horen. Ik draai ook elke vrijdagmiddag vanaf vier uur via mijn facebooksite liedjes. Er zijn altijd wel een twintig tot dertig luisteraars. Ik draai dan van alles, maar de afgelopen keer had ik als thema discomuziek uit de jaren tachtig. Je kunt ze nog terug kijken via de facebooksite van Het Café.

Mijn favoriete genre is gitaarmuziek. The Smiths, The Cult en Fatal Flowers zijn een aantal bands, die mij nu te binnen schieten. Het is moeilijk om de beste single op te noemen. Er is zoveel. Mijn eerste single was What I like about you van The Romantics, gekocht bij Disco 2000. Mijn meest dierbare single is New Orleans is sinking van The Tragically Hip. Een unieke single ook. Ik heb bakken vol. Ik was van 1983 tot 1985 elke vrijdag disc jockey in The Pub van Jan Jonker. Tja, de muziek is veelzijdig, soms, heel soms luister ik ook wel eens naar een smartlap.”

Elke dag een plaat, dus ook vandaag weer. En morgen. En wie de correspondent kent, verwacht uiteraard de vraag wanneer een liedje van The Cats tot plaat van de dag wordt benoemd. De vraag wordt dan ook gesteld. Toen werd het stil…

Gerard Bot.