Zaterdagavond 11 april 2020 zou het gebeuren. Het ontsteken van onze nieuwe Paaskaars 2020. Dat in een gezamenlijke Paaswake van de parochies Andijk, Wervershoof, Zwaagdijk Oost en onze parochie Onderdijk in de parochiekerk van Wervershoof.

Echter door de uitbraak van de coronavirus ging dat niet door. Zo weten we dat allang. Daardoor bleven drie Paaskaarsen onaangeroerd liggen. Die van Andijk, Wervershoof en die van ons. Die van Zwaagdijk Oost werd gelijk met die van Medemblik ontstoken in de Paaswake die daar in Medemblik wel werd gehouden, maar slechts via internet/televisie was te volgen. Alle kerkdeuren in Nederland waren tenslotte gesloten voor ‘publieke liturgische vieringen’ op grond de coronamaatregelen die waren opgelegd door Rijksoverheid.

Onze nieuwe Paaskaars 2020 ligt dus nog onaangeroerd te wachten op andere, betere tijden. Tijden waarin er ook weer ruimte zou komen binnen onze kerken om ‘publiek liturgische vieringen’ te mogen houden. Zo’n viering vond donderdag 4 juni, in klein verband, bij ons voor het eerst weer plaats in het ‘Trefpunt’ en zal aanstaande zondag 14 juni voor het eerst plaatsvinden in onze parochiekerk. Daarin gaat pastor Gerard Koning voor. Het is een feestelijke eucharistieviering vanwege ‘Sacramentsdag’ dat aansluit op de cyclus van Pasen en Pinksteren.

Juist die desbetreffende viering, die van ‘Sacramentsdag’ op zondag 14 juni, lijkt ons een goede en waardige gelegenheid om daarin alsnog onze nieuwe Paaskaars voor het eerst te ontsteken. De Paaskaars als symbool van het Licht van Christus onder ons mensen gekomen om onze levensweg te verlichten. Op die kaars staat voor dit jaar de afbeelding van de ‘hand van Noach’ waarover gesproken wordt in het Bijbelboek Genesis 8:11. Daar lezen we dat ‘een duif tegen de avond bij Noach terugkomt met een jong olijfblad in haar snavel. Toen wist hij dat het water op de aarde, door de zondvloed, verder gedaald was. Een nieuwe start voor de wereld !’ Het is een mooi hoopvol teken voor alle tijden, zo uiteraard dus ook voor deze nog huidige tijd van de coronacrisis. Dat we vertrouwen mogen hebben op die nieuwe start van God met de wereld.

pastor André Dekker