Dirk de Vries rijdt 31 augustus zijn 1000e rondje om het IJsselmeer. Binding besteedt met een aantal artikelen aandacht aan deze unieke prestatie.

Dit artikel vervolgt vanaf het moment dat Dirk wedstrijden gaat rijden. Hij is daarin vrij succesvol met een aantal overwinningen en veel premies, waarmee hij zijn sport voor een deel bekostigt.

Zijn eerste ronde is op 21-jarige leeftijd in Steenbergen. In de sneeuw rijdt hij in een kopgroep van drie en lijkt een goede kans te hebben op een overwinning, totdat een meisje oversteekt. Dirk tuimelt hierbij over zijn voorganger en is kansloos. In datzelfde jaar 1964 wint Dirk de ronde van Mierlo. Dirk: “Deze staat in mijn geheugen gegrift. Ik won de sprint van Joop Zoetemelk. Hij feliciteerde mij en zei dat dit de laatste keer was, dat ik hem zou verslaan. Helaas kwam, dat uit, ik eindigde daarna nog zeven keer als tweede achter de latere Tourwinnaar.” Dirk reed twee jaar bij de nieuwelingen en een half jaar bij de amateurs.

Vervangende dienstplicht noopt hem te stoppen met het wielrennen. Hij trouwt met Bets Dekker en krijgt kinderen. Hij fietst tien jaar niet! Daarna begint het toch weer te kriebelen. Hij koopt een tweedehands Peugeot en trapt weer het land door. Hij fietst veel en lang, korte afstanden van pakweg 80 kilometer vindt hij niets. Hij fietst zo’n beetje alle klassiekers als Parijs-Roubaix, De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, een aantal wel 15 keer. Hij doet mee aan toertochten in heel Europa, waaronder de gevreesde Marmotte. De mooiste koersen vindt hij in Noorwegen, waar hij vijf keer de Telemarktoer fietst.

En dat allemaal naast de gewone dingen als werk en gezin. Eind jaren negentig begint hij zijn eigen bedrijf en verhuist de familie de Vries naar Wervershoof. Én dan begint zijn fietsleven van 1000 rondjes! Dirk reed toen al af en toe een rondje om het IJsselmeer. Hij staat in de maand mei van 1999 een keer stil bij Lelystad en geniet van een colaatje en een patatje. Hij ziet een man met een damesfiets en raakt met hem aan de praat. “Die man vertelde van zijn doel om op die fiets van zijn oma 500 keer het IJsselmeer rond te fietsen. Ik raakte geïnspireerd en kreeg de gedachte om dit ook te doen, 300 keer, te beginnen na mijn vakantie. Op 23 augustus 1999 fietste ik mijn eerste officiële rondje. Ik kwam die man daarna regelmatig tegen. We praatten dan en er ontstond een vriendschap. Ik bezocht hem ook thuis in zijn wat vervallen huis in het Friese Munnekeburen. De man haalde zijn doel van 500. Ik later ook en was hij daar ook bij. Het contact bleef bestaan. Jaren later overleed de man en werd ik gebeld. Hij had een briefje met mijn naam erop bij zich. Hij was verder erg eenzaam. Zijn naam is Rommert Schippers en hij is mijn grote inspirator geweest.” Wordt vervolgd.

Gerard Bot.