Dirk de Vries rijdt zaterdag zijn 1000e rondje om het IJsselmeer. Binding besteedt met een aantal artikelen aandacht aan deze unieke prestatie. Deze keer wordt kort vooruit geblikt op de dag der dagen voor wat betreft rondjes IJsselmeer. Dirk heeft een mooi programma gemaakt. Stipt zeven uur in de morgen is het vertrek vanaf de woning van Dirk aan het Talud.

Dan gaat hij van start, maar niet hij alleen. Een peloton van maar liefst 75 wielrenners en een groep van 15 volgers gaan met hem mee. Rond 09.15 uur komt men aan bij de familie De Kuiper, waar koffie en versnaperingen klaar staan. Het is een soort afscheidsronde voor Dirk, dus wordt er extra tijd genomen om op zijn vaste adressen nog even stil te staan bij de duizendste. Er wordt vervolgens een omweg via Blokzijl gemaakt, een prachtig dorp aan de Weerribben. De extra kilometers worden gemaakt om de kilometers over de Afsluitdijk te compenseren. Zo rond elven is een korte stop. De Lemmerse bakker Breimer staat weer klaar met koffie en gebak. In Lemmer arriveert men omstreeks 12.30 uur. Drie kwartier later gaat het richting Makkum, waar op het plein een korte stop is. Rond 15.45 uur is de inscheping. Per bus wordt namelijk over de Afsluitdijk gereden. Het fietspad is afgesloten, vandaar de eerder genoemde omweg, het moet wel 200 kilometer zijn. Om 17.15 uur vertrekt het peloton vanaf de Stontelerweg in Den Oever om het laatste stukje te fietsen. Omstreeks 18.15 uur is de aankomst bij ’t Fortuin, waar soep met broodjes wordt geserveerd. Komt allen gerust naar de aankomst kijken om dit unieke peloton, maar in het bijzonder Dirk, te verwelkomen. Duizend keer is een puike prestatie.

Veel mensen leven mee met dit duizendste rondje, uiteraard ook in ons dorp. Bakker Swart biedt 100 krentenbollen aan, Frank Bot van ’t Fortuin schenkt voor 100 mensen soep. Rijkswaterstaat zorgt voor het vervoer over de dijk. Onderweg zal het ook aan niets ontbreken.

Machtig mooi. Een blik op weerplaza geeft op 25 augustus een acht voor de 31e, mooi zonnig weer. Het duizendste rondje is geen wedstrijd of training. Het is een saluut aan Dirk, het is zijn dag. 75 Wielerliefhebbers rijden daarom mee. Zij weten maar al te goed hoe zwaar het is om steeds maar die 200 kilometer te rijden. Zo wordt hem een ereronde aangeboden. Daarom wordt er ook rustig gereden, gemiddelde snelheid zal 25 kilometer per uur zijn. Binding wenst hem dan ook een mooie dag toe.

Gerard Bot.