Ook onze gemeentelijke bestuurders zitten veel thuis, maar ze zitten niet stil. Controle op de naleving van maatregelen, communiceren met betrokken partijen, ondernemers, burgers. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een aangepaste dienstverlening. Binding sprak met burgemeester Streng over zijn beleving van deze crisistijd.

Hoe beleeft u deze tijd als burgemeester?

Het zijn barre tijden, ook bij ons moet iedereen weer zijn weg vinden in de dagelijkse werkzaamheden. Alle contacten gaan digitaal. Vergaderen doen we nu via een digitaal platform. Dat lukt, maar we missen de dynamiek van de discussie, de passie, de gelaatsuitdrukkingen. Het is echt verworden tot zakelijke communicatie.
Als mens heeft deze crisis ook een grote impact. Deze week namen we afscheid van een overleden dorpsgenoot. Zij overleed niet aan Corona, maar Corona maakte wel dat we geen persoonlijk afscheid konden nemen. Vanachter de tuindeuren brachten we onze laatste groet, op afstand. Heel verdrietig.

Welke maatregelen nemen jullie als gemeente?

We volgen de aanbevelingen van de voorzitter van de veiligheidsregio. Door de maximale inzet van de politie en de BOA’s worden wekelijks zo’n 150 locaties bezocht. Denk aan cafetaria’s, horeca, kappers, winkels enz. Ook plekken waar normaal gesproken veel mensen samen komen. Op deze manier controleren we de naleving van de noodverordeningen. Iedereen is echter doordrongen van de noodzaak van de maatregelen, merken we. Binnen de gemeente Medemblik houdt bijna iedereen zich keurig aan de regels. Alle complimenten hiervoor.

Heeft u geruststellende woorden voor de inwoners van Medemblik?

Ik zou willen dat ik die had. Er is terechte zorg en daarom is het van groot belang dat we ons aan de regels houden. Hopelijk komen de geruststellende woorden dan snel.

Wat is er voor u veranderd in de dagelijkse routine?

Ik merk dat ik steeds alerter word en over elke handeling goed nadenk. Bij het tanken bijvoorbeeld draag ik handschoenen en ik was heel vaak mijn handen. Ik ben me er van bewust van dat ik, zeker in deze crisis, gezond moet blijven. De organisatie, onze medewerkers en de inwoners hebben vragen; ik moet er zijn.

Hoe ziet de nabije toekomst eruit?

Veel activiteiten staan in de ijskast. Er is veel onzekerheid of deze kunnen worden doorgeschoven naar een latere datum of helemaal komen te vervallen. Voor veel ondernemers vallen inkomsten weg. Zij ontvangen financiële steun om door deze periode heen te komen. Op medemblik.nl is daarover alle informatie te vinden.

Naast hard werken, zijn wij een volk van ontmoetingen en feestjes. Daar moeten we nog even mee wachten. Maar we zijn ook een saamhorig volk. Samen de schouders eronder zetten, daar zijn de Westfriezen goed in. We moeten elkaar helpen. Binnen de grenzen die er zijn is er veel wat we voor elkaar kunnen doen. Samen komen we hier doorheen. Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop. Hopelijk hebben we voor deze zomer onze vrijheid terug.

Als laatste wil ik alle mensen die getroffen zijn door het Coronavirus veel gezondheid en beterschap wensen. Zorg voor elkaar.

Door Richard de Beer

Vorig artikelKrachten bundelen en samenwerken: WF Catering Company
Volgend artikelWij van Hèt Café gaan Online! We missen jullie!