Op 26, 27 en 28 december werden in Heerenveen de kwalificatiewedstrijden gehouden om te bepalen wie er naar de diverse wedstrijden in januari en februari mogen. Op 16 en 17 januari is het EK Allround, een week later de ISU World Cup 1 van 22 tot en met 24 januari en weer een week later de ISU World Cup 2 van 29 tot en met 31 januari. Tenslotte hebben we nog de WK Afstanden van 11 tot en met 14 februari. Alle wedstrijden worden in Heerenveen verreden.

Het succes voor Irene begon op 2e kerstdag op de 1500 meter. Met een geweldig persoonlijk record van 1.55.70 (was 1.56.60) werd zij keurig vierde, wat recht geeft op plaatsing voor de twee World Cups (eerste vijf mogen meedoen). Na een mooie opening van 26.03 reed zij vervolgens via rondjes van 28.67, 29.99 en 31.01 naar haar pr. Dit was net 0.34 seconden teveel om op deze afstand mee te mogen doen op de WK Afstanden.

Op dag twee stond de 3000 meter op het programma. Na een goede race eindigde Irene hier op een nipte tweede plaats. Met wederom een pr, van 3.57.87 (was 3.58.07), reed zij onder het baanrecord van Martina Sablikova. Omdat Antoinette de Jong 0.55 seconden harder reed, pakte zij het baanrecord. Wederom een sublieme prestatie van Irene, die haar een ticket opleverde voor de WK Afstanden, en de World Cups en daarbij plaatste zij zich ook nog voor het EK Allround, omdat ze tweede werd in het klassement dat werd opgemaakt over twee afstanden, de 1500m en de 3000m. Zij bleef hierbij Ireen Wüst en Melissa Wijfje voor.

Maandag was de derde dag van de kwalificaties. Op de 5000 meter was Irene heer en meester. Zij versloeg de concurrentie met een zeer duidelijk verschil van 4.45 seconden en eindigde in een scherpe tijd van 6.51.45, slechts 1 seconde boven haar persoonlijk record, na een zeer stabiel opgebouwde race, waarin zij rondetijden liet noteren die constant in de 32 seconden gingen. Met een laatste ronde die de snelste was van alle rijdsters werd zij overtuigend winnaar en gaat ze dus ook op de 5000 meter naar het WK Afstanden en de World Cups.

Als laatste onderdeel van drie dagen topschaatsen werd nog de mass start voor de vrouwen verreden. We hebben het op televisie gezien en het was een spectaculaire race, waarin Irene heel alert bij de eerste tien bleef rijden, om uitlooppogingen te voorkomen en zo nodig daar op te reageren. Dat lukte prima, ze bleef keurig in de buurt van de snelle Suzanne Schulting en ging bij het ingaan van de laatste ronde de sprint al aan. Schulting kon alleen maar volgen en werd tweede. Ploeggenote Marijke Groenewoud werd nog derde.

En zo hebben we weer een topweekend gehad en enorm van Irene genoten. Zij behoort inmiddels tot de wereldtop op de langebaan. Helaas voorlopig nog geen marathons, hopelijk nog later deze winter. Eerst genieten van Irene op de langebaanwedstrijden, waarin zij zeker nog mooie dingen zal laten zien.

We wensen iedereen een goed, gezond, sportief en hopelijk snel weer coronavrij 2021!

Stichting Support4Irene.